Translate

субота, 22. октобар 2016.

Antička kuhinja: Recepti






Malo je poznato od toga sta se jelo u starom Vavilonu. Spominju se nojeva jaja i tartufi na dvorovima. Obični ljudi ovakvo nešto nikada nisu mogli da jedu. Postoje pisani artefakti o raznim vrstama kolača i torti koje su pravljene u različitim formama i oblicima, a većinom su se sastojali od testa sa mlekom i medom, na koje se stavljalo voće, jabuke, urme ili smokve. Običan narod se hranio hlebom od ječma koji se pekao tako što bi se testo zalepilo na unutrasnju stranu peći na zid.
Što se tče upotrebe začina u Mesopotamiji tj. Vavilonu ima malo podataka, jedini verodostojni pokazatelj upotrebe začina je pronađena šaka klinčića nađene u nagoreloj keramičkoj posudi pod sirijskim peskom, gde se iz nagorelih glinenih pločica moglo pročitati o postojanju tog začina i to negde oko 1720. p.n.e. (arheološko nalazište Terkva u Mesopotamiji, današnja Sirija).

Izdvojiću vam recepte koje su arheolozi uspeli delimično da dešifruju sa vavilonskih glinenih tablica:

Specifični začini:

Erin - Kedrovo ulje
Senf
Lal - Sirup od urmi
Slatki sos
Ružina vodica




                                                                                         << Vratite nazad





Нема коментара:

Постави коментар