Što se tče upotrebe začina u Mesopotamiji tj. Vavilonu ima malo podataka, jedini verodostojni pokazatelj upotrebe začina je pronađena šaka klinčića nađene u nagoreloj keramičkoj posudi pod sirijskim peskom, gde se iz nagorelih glinenih pločica moglo pročitati o postojanju tog začina i to negde oko 1720. p.n.e. (arheološko nalazište Terkva u Mesopotamiji, današnja Sirija).
Izdvojiću vam recepte koje su arheolozi uspeli delimično da dešifruju sa vavilonskih glinenih tablica:
Specifični začini:
Specifični začini
Jela od povrća:
Kuvana zob i raž
Ga-še-a - Ječmena kaša sa mlekom
Še-a - Kuvani ječam
Ubanu - Kuvana bamija
Jela od povrća:
Kuvana zob i raž
Ga-še-a - Ječmena kaša sa mlekom
Še-a - Kuvani ječam
Ubanu - Kuvana bamija
Tu-sum-sikil - Supa od belog luka
Tu-šuhutinnu-a - Supa od repe
Jela od mesa:
Aš-šu-ri-a-tum ši-rum - Kuvano meso
Tu-maš-da - Supa od gazele
Šuumu - Punjeni luk
Udu-sar - Ovčetina sa bobicama kleke
Zukanda - Kuvana jagnjetina
Sila-nitah - Jagnjetina sa divljim sladićem
Sila-nim - Jagnjetina sa rogačem
Sila-za-ba-lum - Jagnjetina sa bobicama kleke
Sila-sar - Jagnjetina sa raži ili pšenicom
Sila-še-a - Jagnjetina sa ječmom i mentom
Tuh-u - Jagnjeći gulaš
Ubanu-sila - Jagnejtina sa bamijom
Utu-sila - Jagnjetina sa mlekom
Jela od živinskog mesa:
Tu-šuhutinnu-a - Supa od repe
Jela od mesa:
Aš-šu-ri-a-tum ši-rum - Kuvano meso
Tu-maš-da - Supa od gazele
Šuumu - Punjeni luk
Udu-sar - Ovčetina sa bobicama kleke
Zukanda - Kuvana jagnjetina
Sila-nitah - Jagnjetina sa divljim sladićem
Sila-nim - Jagnjetina sa rogačem
Sila-za-ba-lum - Jagnjetina sa bobicama kleke
Sila-sar - Jagnjetina sa raži ili pšenicom
Sila-še-a - Jagnjetina sa ječmom i mentom
Tuh-u - Jagnjeći gulaš
Ubanu-sila - Jagnejtina sa bamijom
Utu-sila - Jagnjetina sa mlekom
Jela od živinskog mesa:
Tu-a-ra-bu-mušen - Supa od patke
Bibad-mušen - Supa ili pita od patke
Immindu-tum-mušen - Pečeni golub
Immindu-tum-mušen-tin - Pečeni golub
Zamzaganu - Kuvana jarebica
Dar-n - Supa ili pita od frankolina
Jela od ribe:
Endub gir-gir-ku - Kuvana rečna riba
Sa-sa a-dar-tunku - Pečena rečna riba
Sa-sa ku-a-de - Pečena rečna riba
Ba-ba munu - Kaša od ječmenog slada
Utu-še - Ječmena kaša sa medom i mlekom
Kull-upu - Mesečev kolač
Sasku - Krem od urme
Mersu - Kolač od urmi i pistaća
Mersu - Kuglice od urmi i pistaća
Mersu - Kolač od urmi i tvrdog sira
Mersu - Kolač od urmi i mekanog sira
Mersu - Kolač od urmi i mošta
Gir-lam - Voćni kolač
I-du-nun-na - Krem ili kompot od suvog voća
Zu-lum-ma - Kolač od suvog voća
Vavilonski kolač
Nig-i-de - Praznični slatki hleb
Nig-i-de-a - Praznični slatki hleb
Kuhinjski saveti:
Kisimmu - Jogurt
I-ab-se-ga - Maslac
Gara - Sir
I-giš - Susamovo ulje
Utu-še - Ječmena kaša sa medom i mlekom
Kull-upu - Mesečev kolač
Sasku - Krem od urme
Mersu - Kolač od urmi i pistaća
Mersu - Kuglice od urmi i pistaća
Mersu - Kolač od urmi i tvrdog sira
Mersu - Kolač od urmi i mekanog sira
Mersu - Kolač od urmi i mošta
Gir-lam - Voćni kolač
I-du-nun-na - Krem ili kompot od suvog voća
Zu-lum-ma - Kolač od suvog voća
Vavilonski kolač
Nig-i-de - Praznični slatki hleb
Nig-i-de-a - Praznični slatki hleb
Kuhinjski saveti:
Kisimmu - Jogurt
I-ab-se-ga - Maslac
Gara - Sir
I-giš - Susamovo ulje
Нема коментара:
Постави коментар