Translate

петак, 7. август 2020.

Antička kuhinja: I-giš - Susamovo ulje





Susamovo ulje je jestivo biljno ulje dobijeno iz semenki susama. Susam se uzgajao pre više od 5000 godina kao usev koji odlično podnosi sušu i mogao je da raste tamo gde drugi usevi nisu uspevali. Seme susama bilo je jedno od prvih useva prerađenih za ulje, kao i jedno od najranijih začina. Susam se prvobitno uzgajao u dolinama Inda i bio je glavna uljana kultura. Pretpotstavlja se da je izvezen u Mesopotamiju oko 2500. godine p. n. e..

Postoje dva procesa dobijanja susamovog ulja, hladno ceđeni i pečeni.

Proces hladnog ceđenja:
Hladno presovano susamovo ulje dobija se mehaničkim ceđenjem valjcima sirovog semena susama.Ova metoda omogućava proizvodnju visokokvalitetnog ulja sa širokom primenom u ishrani u Mesopotamiji. Bogat je izvor vitamina E i  B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.

Proces termičke obrade:
Semenke susama se polako peku u pećima na drva. Nakon toga, pečene tople semenke se melju pod valjcima, samlevene semenke se stavljaju u tkaninu i nekoliko minuta se izlažu pari. Parenje greje i vlaži semenke, što omogućavu ulju da slobodnije teče.





Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Susamovo ulje se pokazalo kao odlično prirodno sredstvo za tretiranje svih stanja kože, a najpre suve kože i osetljive kože sklone upalama. Deluje kao prirodan UV filter, te dokazano odbija i do 25 % sunčevih zraka. Leči iritacije kože, razne kožne nepravilnosti, kao i bolesti poput ekcema i psorijaze. Pomaže kod problema oslabljene mikrocirkulacije. Pospešuje zaceljivanje ogrebotina, rana i ostalih oštećenja kože i doprinosi smanjenju vidljivosti ožiljaka. Ovo ulje ima snažna antibakterijska, antivirusna, antiupalna i analgetička svojstva. Bogato je vitaminima A, E, B i mineralima magnezijem, kalcijumom, cinkom, bakrom, gvožđem, manganom, selenom i fosforom. 100 ga semena ima 573 kalorije od kojih veći deo odlazi na masti, a ostatak su zdrave hranljive materije kao što su minerali i vitamini. Sadrži snažne antioksidanse sezamol i sezamin koji pospešuju eliminaciju štetnih materija iz organizma. Bogato je polinezasićenim mastima koje igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca te u prevenciji bolesti kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, artritis i autoimune bolesti. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama omega 6. Lekovitost: Pospešuje regeneraciju kostiju, snižava krvni pritisak, regeneriše kosu, umanjuje upalne procese, pospešuje varenje, povoljno utiče na jetru. Ulje od semenki susama pokazuje i izuzetna laksativna svojstva, pa se upotrebljava u slučaju dugotrajnog zatvora i neredovne stolice, za elimininaciju crevnih parazita i za čišćenje creva. Ovo ulje koristi se i za lečenje hemoroida koji mogu biti praćeni krvarenjem i bolovima, kao i za promene na koži kao što su bradavice, čirevi, bubuljice i opekotine. Blagotvorno utiče na zdravlje zuba i desni, i preporučuje u terapiji mućkanja ulja u ustima koje eliminiše toksine.
Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.


Pročitajte više >>                                                          << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар