Reč tu na sumerskom jeziku znači supa, a reč šuhutinnu znači repa.
Kroz veći deo antičkog doba supa od povrća se smatralo hranom siromašnog sloja stanovništva. Obični ljudi nisu mogli sebi da priušte meso, a supa od povrća je bila odlična zamena za vitamine, belančevine i proteine.
U originalnom tekstu prevedenom sa glinene tablice nisu navedene tačne mere sastojaka, niti preciziran način pripreme, količinu navedenih sastojaka sam proizvoljno odredio.
Originalni tekst preveden sa vavilonske tablice XXIV, recept broj 25:
Nemoj da koristiš meso. Stavi vodu da se greje, dodaj mast, vlašac, korijander, samidu (vrsta lukovice) i repu. Kuvaj sve neko vreme, a onda dodaj mrvice hleba i krv. Serviraj supu sa sitno seckanim belim lukom i prazilukom.
Sastojci:
4 repe, oguljene i iseckane na kocke
1 veza vlašca, grubo iseckano
1 kašika jagnjeće masti
2 veze rukole
1 1/2 kašičica korijandera
1/2 šolje goveđe krvi
1 praziluk, sitno seckano
2 čena belog luka, sitno seckano
1 šolja raženog brašna ili mrvice raženog hleba
Priprema:
Stavite repu, vlašac i mast u posudu i dodajte vodu da pokrijete repu. Stavite da proključa, zatim smanjite toplotu i kuvajte, dok repa ne bude mekana - oko 40 minuta. Odlijte malo vode pa dodajte rukolu i korijander; kuvajte minut ili dva, sve dok se rukola ne raskuva. Zatim postepeno dodajte brašno i goveđu krv. Tečnost u loncu će se zgusnuti. Kuvajte još par minuta pa dodajte praziluk i beli luk i poslužite.
Repa (lat.Brassica rapa) je dvogodišnja (ponekad jednogodišnja) zeljasta biljka
iz familije kupusa (Brassicaceae). Nastala je u planinskim predelima oko
Mediterana (oromediteran), odakle se brzo proširila u areal svog
prirodnog rasprostranjenja, čitavu Evropu. Usled gajenja repa je
proširena na sve kontinente (najranije u Aziju). Repa se gaji kao
industrijska i prehrambena biljka, za dobijanje ulja, za ishranu domaćih
životinja i ljudi.
Potiče iz istočnog Sredozemlja. Njegova se lekovita svojstva i ugodan
ukus cene se već više od 3.000 godina, a prvi put se spominje u Starom
zavetu. Semenke korijandera mogu se naći u grobnim mestima faraona, a
"otac medicine" Hipokrat koristio ga je u lečenju. Rimljani su na ratne
pohode nosili korijander kako bi začinili hleb. Korijander je jedan od
prvih začina koji je stigao u Ameriku, a već u 17. veku uzgajao se u
Masačusetsu.
Korijander (lat. Coriandrum sativum), od grčkog coris - buba i
amon - anis, je jednogodišnja biljka iz porodice apiaceae. Raste do 50
cm u visini, raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i jugozapadnoj
Aziji. Drugi nazivi: kineski peršun, živica, kišnec, korion, paprić,
paprica, čimavica, cilantro. Korijander pripada porodici štitarki, može
narasti do pola metra visine, a njegovi maleni cvetovi su bele ili
svetloružičaste boje. Beru se samo potpuno zreli plodovi jer nezreli
plodovi imaju neugodan miris. Osušeni žućkastosmeđi plodovi, kao i sveža
biljka, koriste se kao začin. Korijander koji se uzgaja u srednjoj
Evropi i Rusiji ima manje plodove i sadrži veći procenat eteričnog ulja
od njegove orijentalne verzije kod koje se koriste i plod i sveža
biljka.
U evropskoj kuhinji se upotrebljava seme, dok u južnoameričkoj i
azijskoj listovi koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju
snažnu aromu mošusa i limuna. Jako gorkog ukusa su i koriste se za
garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni
plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi.
Zreli osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u
pripremi mnogih jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka kari
praška i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva,
likera, kompota, marinada i kolača. Eterično ulje korijandera
upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i lekovita svojstva
poboljšava apetit, probavu i ublažava grčeve i želudačne tegobe.
Semenke korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan ukus koji
podseća na koru od narandže i cimet. Biljka korijandera veoma je
popularna u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, dok je Evropljani ili
obožavaju ili mrze. Lišće korijandera ima potpuno drugačiji ukus od
semenki - svež, ljut, s blagom notom limuna. Svako ko ga ne voli tvrdi
da miriše na sapun, odnosno na insekte po kojima je i dobio ime. Ako se
semenke korijandera pre upotrebe proprže na tiganju bez dodatka masnoće,
pojačaće im se aroma.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар