1700. g. p. n. e.
Ovaj desert se pravio i prinosio u hramovima za vreme mesopotamskih
religioznih ceremonija. Ceremonija je bila u čast bogova i boginja
mesopotamije, prvenstveno su posvećeni bogu An, on je bio sumerski muški
bog neba, zagospodario je nebom i odatle krenuo u osvajanje zemlje i
njegovoj praunuki Inani, boginji ljubavi, lepote, seksualne požude,
plodnosti, ali i znanja, mudrosti, rata i borbe, oni su ujedno bili i
zaštitnici gradova.
Ovaj recept je zapisan na glinenoj tablici oko 1700. g. p. n. e.
U originalnom tekstu prevedenom sa glinene tablice nisu navedene tačne
mere sastojaka, niti preciziran način pripreme, količinu navedenih
sastojaka sami proizvoljno odredite.
Različite vrste pšenice sakupi i usitni da bude brašno. Onda pomešaj to brašno sa uljem, suvim urmama, orasima, suvim grožđem, jabukama i smokvama. Dodaj sledeće začine: beli luk, karanfilić, kim i korijander. Možes da dodaš i med. Od toga napravi testo koje ćeš da ispečeš.
Urma ili datula (lat. - Phoenix dactylifera) jeste plod palme
Phoenix dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se
isključivo zbog svojih jestivih plodova. Pošto ima dugu istoriju
kultivacije, njeno poreklo je nepoznato. Pretpostavlja se da potiče iz
oaza severne Afrike, a moguće i jugozapadne Azije. Traži potpuno
otvorene i osunčane položaje. Zemljište ne bira, a u suvoj klimi može
podneti niske temperature -10 do -15 °C. Urme su bogate obiljem hranjivih materija i
odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Takođe
je značajno i prisustvo minerala u tragovima: bora, bakra, selena i cinka.
Urme imaju kalorijsku vrednost od 282 kcal/100 g, što znači da spadaju u
najkaloričnije voće. Suvi plodovi sadrže 70% šećera. Masti gotovo da i
nema, kao ni belančevina. Na vodu otpada oko 20%. Od vitamina urme sadrže
gotovo isključivo kompleks B vitamina. Urme se mogu konzumirati sveže ili
suve. U Arapskom svetu postoji bezbroj upotreba za urme: od slatkiša,
dodatka jelima, pudinga, dodatka hlebu, namaza, sirupa, sirćeta i
bezalkoholnih pića. Kada se muslimanski post Ramazan završi, obično se
prvo jedu urme. U prošlosti su ih zvali "hleb pustinje". Postoji stotine
različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine -
cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi,
imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i
magnezijum. Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu
probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je
bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih
oboljenja, kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i
drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili
hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna
urma ima više od 20 kalorija.
Smokva (Ficus) je rod od oko 800 vrsta biljaka. Najpoznatija vrsta je obična smokva (Ficus carica). Ficus je ime za smokvu, drvo i plod kod Rimljana, pretpostavlja se da je reč uzeta od Feničana; gr. Sykon dovodi se u vezu s smokvom. Caricus : iz Karije, pokrajina u M. Aziji. Smokva je listopadni grm ili malo drvo poreklom iz jugozapadne Azije i istočnog Mediterana, koje se uzgaja na široko rasprostranjenim područjima zbog svog jestivog ploda. Plod smokve je mesnat, sladak, oblika kruške. Može biti žućkaste ili purpurne boje. Jede se sveže, konzervirano ili sušeno.
Različiti su podaci koliko je kalorična, od 40 do 75 kalorija na 100 grama
ploda, što svakako zavisi i od njene slatkoće. Suve smokve, koje sadrže
više magnezijuma i kalcijuma od svežih, imaju i 4 do 5 puta više kalorija,
pa ih treba pažljivije konzumirati. Smokva je bogat izvor kalcijuma,
železa, magnezija, vitamina B6 i kalija. Prebogata je vitaminima i
mineralima, posebno gvožđem, dobrim za krvnu sliku, kalijumom i
kalcijumom, važnim za telo, ali i selenom, cinkom, magnezijumom. Unošenje
magnezijuma u organizam preporučuje se onima sklonim glavoboljama. Smokva
ima nizak sadržaj masnoća i visok sadržaj vlakana. Osigurava više vlakana
od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Smokva ima puno pozitivnih
zdravstvenih učinaka. Sveže i suve smokve sadrže puno pektina, vlakna koje
može smanjiti holesterol u krvi. Smokva sadrži triptofan. On pomaže dobar
san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru
cirkulaciju. U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka
količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Zbog visokog
sadržaja magnezija, smokva se preporučuje protiv PMS-a. Magnezij iz smokve
leči brojne bolesti, potstiče vitalnost i zdravlje i usporava proces
starenja. Smokva sadrži dosta prirodnog šećera – i do 60%. Šećer
stimulira mozak tako da možemo razmišljati brže i brže doći do potrebne
informacije, razmišljamo bistrije i brže. Smokva je odlična i protiv
stresa. Plod sadrži elemente koji se u stresnom stanju brzo i lako troše u
našem telu, smanjuju i prave disbalans u organizmu, koji opet donosi druge
promene i probleme. Posebno zbog kompleksa B vitamina, minerala koje
sadrži ali i znatne količine prirodnog šećera, smokva se preporučuje kao
voćni dezert ili slatkiš svima koji imaj problema sa nervnim sistemom,
dakle onima koji pate od depresije, ne mogu da spavaju, teško se
koncentrišu, imaju probleme sa pamćenjem, nervozni su i neraspoloženi,
često i bezrazložno umorni. Sok od zelene smokve može ukloniti bradavice
sa kože.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар