Reč ba-ba munu je sumerskog porekla i nastala je od dvosloga, ba-ba znači
kaša, krem ili puding, a reč munu znači ječmeni slad.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica. Sejao se još u kamenom dobu,
kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. U
Vavilonu se od njega pravila kaša, hleb i pivo, a u srednjem veku je prženi
ječam bio važna životna namirnica.
Uzgajanje ječma je počelo u Mesopotamiji pre devet hiljada godina. Tada su se
zrna ječma ručno mlela na stenama, to bi rezultiralo stvaranjem grubo
lomljenog zrna. Mesopotamci su ovaj proces oplemenili oko 800. godine pre nove
ere, koristeći dva ravna, kružna kamena, naslagana jedan na drugi da bi se
mlelo zrno i tako dobilo fino brašno.
Ovu poslasticu je konzumirao siromašniji sloj stanovništva Mesopotamije.
Sastojci:
250 g zrna ječma
50 meda
50 g suvih urmi
Priprema:
Priprema:
1. dan: Potopite zrna ječma u vodu da odstoje preko noći.
2. dan: Procedite zrna ječma, stavite u gazu i potopite u posudu punu vode.
3. dan: Klijanje zrna
4. dan: Stavite proklijala zrna na lim za pečenje i pecite 30 minuta dok se ne
osuše i samo malo zapecite. Tako smo dobili slad (munu). Slad treba samleti u
avanu da dobijemo krupno mleveno brašno. U grubo samlevena ječmena zrna
dodajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte ih dok ne omekšaju. Kada je slad
skuvan, procedite ga, stavite u drugu posudu i dodajte med i suve urme,
pomešati sve. Sipati u pojedinačne manje posude i servirati hladno.
Ječam (lat. Hordeum sativum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice
trava (Poaceae). Ječam je žitarica koja uspeva u hladnijim krajevima. Koristi
se za proizvodnju hleba, slada, piva, kavovina, stočne hrane i dr. Deli se u
tri vrste: dvoredni (Hordeum distichum), koji najčešće služi za proizvodnju
piva, višeredni (Hordeum polystichum i Hordeum vulgare) i prelazni (Hordeum
intermedium). Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i
rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u
smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti.
Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od 0,5 grama masti i samo 100 kalorija.
Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3),
tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam
sadrži antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja.
Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja
prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada telesne ćelije koriste
kiseonik.
Нема коментара:
Постави коментар