Translate

недеља, 30. октобар 2016.

Antička kuhinja: In ovis apalis - Kuvana jaja sa garumom



Tradicionalna rimska kuhinja I vek p.n.e.

Sastojci:
4 tvrdo kuvana jajeta
1 kašika garuma
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika meda
500 ml belog vina
malo bibera
voda

Priprema:
Pomešajte garum, med, maslinovo ulje, belo vino, biber sa malo vruće vode, dobro izmešajte i ostavite da odstoji 2 - 3 sata dok se masa nehomogenizuje. Sos servirati uz jaja.

Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u Herkulanumu.





Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol. 






Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive, priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.



Pročitajte više >>                                                               << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар