Rimska kuhinja iz perioda Republike III vek.p.n.e.
Sastojci:
150 ml vode
1 kašika svinjske masti
10 g kvasca odnosno testa od prethodnog hleba
maslinovo ulje
Priprema:
Prvo se zagreje voda u koju ćemo potopiti kvasac i so, a onda dodamo brašno i zamesimo. Zatim dodamo mast pa pravimo lopte veličine šake. Lopte poravnamo oklagijom da dobijemo ne previše tanke lepinje. Napravimo par dijagonalnih rezova preko testa zbog kasnijeg lakšeg lomljenja. Testo stavimo na nauljeni pleh i ostavimo da odstoji 10 - 15 minuta dok pripremamo pećnicu koja mora biti zagrejana na 190°C. Pre nego što stavimo da se peče testo premazati maslinovim uljem. Pecite oko 15 - 20 minuta dok ne porumeni.
Hleb se stvrdne kada se ohladi ali baš zbog te karakteristike bio je dobar za duža putovanja zbog vlage koja je bila na brodovima, a zbog svog oblika bio je pogodan za duže skladištenje. Postoje dokazi da je u upotrebi u rimskoj mornarici od 214g.p.n.e.
Ječam (lat. Hordeum sativum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Ječam je žitarica koja uspeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju hleba, slada, piva, kavovina, stočne hrane i dr. Deli se u tri vrste: dvoredni (Hordeum distichum), koji najčešće služi za proizvodnju piva, višeredni (Hordeum polystichum i Hordeum vulgare) i prelazni (Hordeum intermedium). Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti. Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od 0,5 grama masti i samo 100 kalorija.
Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam sadrži antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja. Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada telesne ćelije koriste kiseonik.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. U Vavilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom veku je prženi ječam bio važna životna namirnica.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар