Translate

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Σταιτήται - Staititai



Kolač sa sirom

Sastojci:

Za testo:
250 g brašna od heljde
150 ml tople vode
1 kašika kvasca odnosno testa od prethodnog hleba
maslinovo ulje
so

Za fil:
150 g feta sira
1 kašika meda
1 kašika prženog susama

Priprema:
Pomešajte brašno, kvasac, so i vodu, umesiti i ostaviti da pokriveno odstoji u činiji koja je podmazana maslinovim uljem. Kada testo naraste odnosno udvostruči veličinu izvadite ga i podelite na više delova, svaki deo oklagijom izravnati u obliku veće lepinje ili pačinke ali da ne bude previše tanko. Stavite da se prže na maslinovom ulju.
Kada su lepinje gotove, dok su još vruće, premažite ih medom, pospite prženim susamom i sitno seckanim feta sirom.





Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                                         << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар