Translate

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Τίγαντες με μέλι και σουσάμι - Uštipci sa susamom i medom




Tiganites me meli kai sousami

Sastojci:
120 g brašna
250 ml vode
30 g meda
15 g semenki susama
maslinovo ulje za prženje

Priprema:
Izmešajte brašno s vodom i pola meda kako bi spremili testo. Zagrejte ulje pa stavite u njega četvrtinu smese. Kada se isprži, okrenite kako bi se ispržila i druga strana. Kad se i druga strana stvrdne, okrenite uštipak još dva puta kako bi se obe strane još malo dopržile. Izvadite uštipak i ponoviti postupak još tri puta (ukupno će te dobiti 4 uštipka). Preko vrućih uštipaka prelijte ostatak meda i pospite ih susamovim semenkama. Servirati ih vruće.

Τίγαντες - Tiganites, i danas u južnim delovima Srbije (Akeksinac, Niš, Pirot...) uštipke nazivaju Tiganjice, moja baka mi ih je pravila, izvanredni su.





Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                                 << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар