Sastojci:
500g praziluka
300g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 jajeta
3 kašike maces brašna
3 kašike maslinovog ulja
biber
so
Priprema:
Ovo je sefardsko jelo, odnosno neka vrsta pite od praziluka sa mesom. Maces brašno koje se upotrebljava za ovo jelo pravi se od beskvasnog hleba – macesa.
Crni luk (crveni luk, luk) (lat.Allium cepa) je dvogodišnja zeljasta biljka iz roda Allium. Uzgaja se kao povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani za pripremu raznih salata i kao začin. To je zeljasta dvogodišnja biljka iz porodice ljiljana poreklom iz južne Azije, ali se i danas gaji širom sveta. Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Luk sadrži enzim alliinazu i aminokiselinu izoalliin, koji sadrži sumpor, a oba spoja se raspadaju u nagrizajući propantial-S-oksid. Kada ovaj spoj dospe u oči, nadražuje očne nerve, te izazivaju lučenje suznih žlezda. Crni luk se koristi sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima. U ishrani se koristi dok je mlad, u proleće, listovi i lukovica, a u ostalim periodima lukovica. Poznate sorte luka su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk. U našoj narodnoj medicini crni luk se smatra univerzalnim lekom za ishranu, ali i za obloge na koži i deluje na organizam slično kao i beli luk. Crni luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo. Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Sulforna jedinjenja snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim jedenjem crnog luka smanjiće rizik od lomljenja kuka. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u telu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, telo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja. Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog creva i raka jajnika. Luk ima svojstva da poboljša balans šećera u krvi i da spreči bakterijske infekcije. Osim toga, crni luk deluje i kao diuretik (podstiče izbacivanje mokraće), pogotovo u kombinaciji sa peršunom i celerom.
Crni luk potiče iz zapadne i srednje Azije, verovatno iz današnjeg
Avganistana. On je jedna od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati,
pre više od 5000 godina. Upotrebljavali su ga kao lekovitu i začinsku biljku. U
starom Egiptu tokom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a
pronađen je i u grobnici faraona Tutankhamona. Stari Egipćani su obožavali crni
luk. Za njih je glavica crnog luka predstavljala, zbog svoje slojevitosti,
simbol večnosti. Priča kaže da su se i zakletve polagale u to doba, sa rukom
položenom na glavicu crnog luka. Od svih namirnica, koje su predstavljene na
egipatskim slikama u piramidama, luk je uz hleb najzastpuljeniji. Spomenut je i
u Hamurabijevom zakoniku. Stari Grci su imali izreku za sportiste koji su
učestvovali na Olimpijskim igrama, glavica crnog luka pred trku, donosi pobedu.
Turska legenda ima objašnjenje zašto beli i crni luk imaju tako snažan miris:
Kada je šejtan (đavo) izbačen iz raja, na mestu na kome je njegovo desno
stopalo dodirnulo zemlju iznikao je crni luk a gde je dodirnuo levim stopalom,
beli luk.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар