Sastojci:
1 kg praziluka
5 jaja
1 kašika maces brašna
maslinovo ulje
biber
so
Priprema:
Praziluk obariti, a onda ga iseckati. Zatim dodati umućena jaja, brašno, biber i so i naliti u podmazanu tepsiju, pa peći na laganoj vatri oko pola sata.
Praziluk, prasa, poriluk ili praz (lat. A. ampeloprasum var. porrum) tip je luka, uzgojeni varijetet južnoevropsko-zapadnoazijske vrste Allium ampeloprasum. Praziluk je poreklom iz Sredozemlja i drevna je kulturna biljka. Upotrebljava se kao svež ili se dodaje jelima kao začin. U novije vreme znatne količine se suše i izvoze. Za ishranu se upotrebljava: stablo i listovi.
Primerci ove biljke iz arheoloških nalazišta, pronađeni su u drevnom
Egiptu. Zidni crteži praziluka, dovode zaključka da je praziluk bio deo
egipatske prehrane od najmanje drugog veka pre Hrista pa nadalje. Poznato je da
su praziluk hvalili Izraelci koji su znali da ga u Egiptu ima u izobilju. Stari
tekstovi koji su pronađeni, ukazuju na to da je praziluk rastao i u
Mesopotamiji u isto vreme. Zanimljivo je da je praziluk bio najdraže povrće
cara Nerona, a najviše ga je voleo jesti u supi ili sa uljem, verujući da
poboljšava kvalitet njegovog glasa. Prema jednoj legendi, kralj Cadwaladr od
Gwynedd, naredio je svojim vojnicima da se identifikuju nošenjem povrća na
svojim kacigama u drevnoj borbi protiv Sasa, koja se odigrala u polju
praziluka. Šekspir na primer, spominje običaj nošenja praziluka kao staru
tradiciju za vreme kralja Henrika V. Zanimljivo je da je praziluk jedan od
nacionalnih amblema države Vels. Velški praziluk se pojavio i na haljini
Elizabete II za vreme njenog krunisanja. Naozbiljnije vizuelno korištenje
praziluka, bila je značka na kapi Velške garde na kojoj je bio praziluk. U
Rumuniji je praziluk simbol istorijske regije Oltenia u jugozapadnom delu
zemlje.
Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za
dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne
sastojke:beta-karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, kvercetin, kemferol, mineralne soli, pektin, sumpor, sulfide, folnu kiselinu, fosfor, celulozu, šećer.
U ishrani se koriste koren, stablo i listovi praziluka. Praziluk se u
ishrani najčešće koristi kao dodatak salatama, supama ili pržen sa jajima. U
nekim krajevima je veoma popularno jelo sa prazilukom, krompirom i pavlakom.
Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
alergije, anemija, astma, arterioskleroza, bolesti usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, gojaznost, gubitak apetita, gubitak pamćenja, depresija, impotencija, kamen u bubregu, kašalj, mučnina i povraćanje, neke vrste raka (prevencija i lečenje), neplodnost, pad imuniteta, povišeni nivo lošeg holesterola, prehlade i grip, problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima, problemi sa zglobovima i kičmom, problemi sa crevima i organima za varenje, problemi sa krvnim pritiskom, problemi sa metabolizmom, problemi sa želucem i stomačnim bakterijama, problemi sa jetrom, problemi sa otocima, problemi sa štitnom žlezdom, promuklost, razne infekcije, reumatska oboljenja, sinuzitis, skorbut, stres, upale vena, upala pluća, hronični umor, celulit, šlog.
Praziluk se može koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje
protiv mikroba (kao neka vrsta antibiotika). Praziluk čisti krvne sudove od
masnih naslaga i povišenog holesterola. Za obloge se mogu koristiti listovi ili
zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i
kod povećane štitne žlezde.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар