Translate

четвртак, 27. октобар 2016.

Antička kuhinja: Hala - Praznični hleb



Sastojci:
4 šolje brašna
20 g kvasca
1/2 šolje vruće vode
1/2 šolje mlake vode
1/2 šolje suvog grožđa
2 kašike meda
3 jajeta
1 žumance
3 kašike maslinovog ulja
mak
kašičica soli

Priprema:
Kvasac razmutiti sa vrućom vodom, jednom kašikom meda i jednom kašikom brašna, ostaviti da odstoji desetak minuta.
U posudu stavite tri šolje brašna, so i napravite rupu u sredini pa sipajte razmućeni kvasac, zatim dodajte jednu kašiku meda, jaja i mlaku vodu. Umesiti testo pa dodati ulje. Testo zatim preručiti na dasku pa jako mesiti par minuta dok testo ne postane mekano i elastično. Nakon toga u testo dodati suvo grožđe, dobro umesiti, premazati uljem i ostaviti sat vremena da testo uskisne. Nakon toga testo premesiti pa ostaviti da odstoji još sat vremena. Posle tog vremena testo podeliti na dva dela, isplesti od nje pletenicu i ostaviti da odstoji trideset minuta. Premažite hleb žumancetom razmućenim sa dve kašike vode, pospite makom i pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Hala se pravi za velike jevrejske praznike i u nju za razliku od običnog prazničnog hleba idu jaja i suvo grožđe. To je subotnji hleb, koji se jede za večeru petkom uveče.





Suvo grožđe se proizvodi još od antičkog vremena i može se jesti sirovo, koristiti u kuvanju i za vrenje. Potiče od francuske reči raisin, koja potiče od latinske reči racemus, što u grubom prevodu znači "gomila grožđa". Suvo grožđe sadrži i do 72% šećera (fruktoza i glukoza). Sadrže 3% proteina i 3,7%-6,8% vlakna. Suvo grožđe, isto kao i nektarina i suve šljive, sadrži dosta antioksidanta, ali imaju manje Vitamina C od običnog, svežeg grožđa. Sadrže vrlo malo natrijuma i nemaju holesterola. Korisno je kod oboljenja creva i bubrega, kao i kod oboljenja mokraćne bešike. Suvo grožđe dobro pročišćava i pomaže kod oboljenja žuči. Sadrži polifenole i fitonutritijente koji imaju snažno antioksidantsko delovanje i koji štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprečavaju slabljenje vida. Pored toga, suvo grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-akrotena i akrotenoida, koji, takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju očiju. Pokazalo se da oleanska kiselina iz suvog grožđa suzbija rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za obolenja usne duplje. Suvo grožđe podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz ostalih namirnica koje se unose tokom dana i time doprinose jačanju imunog sistema.


Pročitajte više >>                                                                      << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар