I vek p.n.e.
Sastojci:
150 g mlevenog svinjskog mesa
150 g mlevenog goveđeg mesa
100 g kuvanog griza
2 jajeta
250 ml belog vina
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika korena celera, sitno seckano
1 kašičica mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika zelenog bibera u zrnu
50 g pinjola
so
Priprema:
Mleveni biber, đumbir, celer, mleveno meso, vino i kuvani griz pomešati. Dodati jaja i mešati dok se ne dobije mekana masa. Začiniti solju, dodati ulje, zeleni biber u zrnu i pinjoli. Tom smesom napuniti pile. Peći oko sat vremena na temperaturi 220°C.
Đumbir (lat. Zingiber officinale) je
višegodišnja začinska biljka iz porodice Zingiberaceae. Poreklom je iz Kine,
odakle su je ljudi proširili u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i
Karibe. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren
kao Sheng-Jiang. Kao začin koristi se rizom, najčešće u jelima orijentalne
kuhinje, rizom je prijatnog mirisa i oštrog ukusa. Rizom je mesnat, na preseku
svetlo žut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Na istoku je uobičajen začin u
jelima dok se na zapadu koristi češće za poslastice. U azijskim sistemima
lečenja upotrebljava se protiv smetnji u varenju, protiv povraćanja i kao stimulans.
Istraživanja su pokazala da je izuzetno delotvoran kod mučnine u toku
putovanja. Ekstrakt đumbira dodaje se nekim osvežavajućim ili fermentisanim
pićima. Đumbir se može opisati kao ljut, oštar začin i njegova ljutina bi
dobila ocenu 7 na skali od jedan do deset. Od đumbira se mogu praviti hleb,
kolači, paste, sosovi i kari. Komadići đumbira se ponekad služe uz suši. Od
đumbira se pravi pivo, a može se napraviti i napitak specifičnog ukusa ako se
nekoliko minuta kuva njegov koren. U medicini đumbir se klasifikuje kao
stimulant i često se koristio u prošlosti protiv bolova u stomaku. Smatra se da
može da smanji bol koja potiče od artritisa, iako su u ovoj oblasti
kontradiktorni rezultati medicinskih proučavanja. Moguće je takođe da đumbir
smanjuje holesterol i da ima efkat razređivanja krvi, što bi ga činilo pogodnim
za konzumiranje kod bolesti srca. U narodnoj medicini postoji mnoštvo upotreba
đumbira. Veruje se da čaj od prokuvanog đumbira predstavlja lek protiv
prehlade, kašlja i oteklina. Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi
afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod
osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme,
koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju
mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju
jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
U antičko
doba đumbir je korišten u kuhinji kao i u lečenju očnih upala i kao sredstvo za
dijareju. Prvi put se spominje u 5.veku pre nove ere u spisima Konfučija koji
ga je koristio za snagu i bolje zdravlje imunološkog sistema, a nakon njega se
prenosi na kineske i indijske spise. Rimljani su u početku bili najveći
potrošači đumbira do pada Rimskog carstva kada potrošnju preuzimaju Arapi.
Rimljani su verovali u njegovo afrodizijačko svojstvo i koristili su ga kao
začin za pojačavanje seksualne želje ali i kao sredstvo za dobijanje muških
potomaka, pili su čaj od cvetova đumbira, a ova navika je preneta iz Egipta. U
Engleskoj se od srednjeg veka posluživao kao osnovni začin, a kasnije su
gradovi imali svoju Ginger street, ulicu u kojoj se trgovalo začinima. Do
šesnaestog veka oko 450 grama đumbira je u Engleskoj vredelo kao jedna ovca.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар