Ova vrsta jela od mesa je bila rezervisana za malo imućniji sloj
stanovništva, mada ga je konzumirao i siromašniji sloj društva, veoma
retko i to samo za vreme verskih ili bilo kojih drugih praznika. Od mesa
su pored pilećeg mesa najviše koristili ovčetinu, jagnjetinu, teletinu i
ribu, a za nacionalno jelo su smatrali kebab, meso nabodeno na ražanj.
Inače reč kebab potiče od persijske reči i znači pečeno meso.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa
i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, šafran,
zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin
cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin,
kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno
"hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava
visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer
stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Ova vrsta jednostavnog garm jela sa kojim se hranio imućniji sloj društva
se pravio na sledeći način:
Sastojci:
1 kg pilećih bataka i karabataka, sa kožicom
100 ml maslinovog ulja
250g pirinča
150g maslaca
100g suvih višanja
50g blanširanih, oljuštenih badema, grubo isečenih
1 crni luk, isečen na sitne kockice
1 kašika soka od limuna
1/2 kašičice mlevenog kumina
1 kašičica šafrana
1 kašika šećera
biber
so
Priprema:
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, kumin i pola kašičice šafrana. Dodajte piletinu, posolite, pobiberite i uvaljajte u marinadu. Ostavite da odstoji oko sat vremena.
Ocedite piletinu iz marinade pa poređajte u posudu za pečenje, dodajte vode
i pecite 45 minuta na 200°C.
Dok se peče piletina napunite šerpu sa dosta vode, posoliti i ostavite da provri. Dodajte pirinač i kuvajte oko 10 minuta. Odmah procediti. U činijici pomešajte drugu polovinu šafrana sa jednom kašikom vode i to dodajte u pirinač.
Maslac istopite zajedno sa šećerom i višnjama. Posudu za pečenje nauljite i u nju stavite trećinu pirinča. Preko sipajte polovinu maslaca i višanja i polovinu badema. Preko opet stavite trećinu pirinča, preostali maslac, višnje i badem i završite poslednjim slojem pirinča. Posudu poklopiti i ubaciti u rernu zajedno sa piletinom. Peći oko 20 minuta.
Šafran (lat. Crocus sativus) je višegodišnja biljka iz porodice Iridaceae. Šafran je dobio ime po persijskoj reči za'faran, što u prevodu znači "budi žut". Najskuplji začin u svetu potiče od livadske biljke koja pripada porodici perunika, poznat je kao crveno zlato. Da bi se dobilo 400 grama začina, potrebno je izvaditi oko 200.000 nežnih vlati iz 70.000 cvetova biljke Crocus sativus. Začin kakav danas poznajemo dobija se iz vrška tučka cveta kojih svaki cvet ima samo tri. Šafran miriše intenzivno i blago je gorkastog ukusa. Na vrhu tučka nalazi se žig ili njuška (Croci stigmata), organela čiji je zadatak da prihvata polenova zrnca. Žigovi se i danas koriste osušeni kao začin i za spravljanje boja za bojadisanje namirnica, posebno kolača, a koristi i u medicini. Šafran se vekovima koristi kao lek protiv oboljenja bubrega, poremećaja u radu srca, aritmije, a poboljšava apetit i reguliše varenje. Prisustvo riboflavina, odnosno vitamina B 2, omogućava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je za sastojak krocetin dokazano da snižava holesterol i štetne masti u organizmu. U narodnoj medicini šafran se preporučuje kod ateroskleroze, a smanjuje rizik i za nastanak srčanog udara. Miris šafrana je blago sedativno sredstvo koje dovodi do smirenja, eliminiše stres, melanholiju i depresiju. Međutim, u jačim dozama dovodi do stanja opijenosti.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
1 kg pilećih bataka i karabataka, sa kožicom
100 ml maslinovog ulja
250g pirinča
150g maslaca
100g suvih višanja
50g blanširanih, oljuštenih badema, grubo isečenih
1 crni luk, isečen na sitne kockice
1 kašika soka od limuna
1/2 kašičice mlevenog kumina
1 kašičica šafrana
1 kašika šećera
biber
so
Priprema:
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, kumin i pola kašičice šafrana. Dodajte piletinu, posolite, pobiberite i uvaljajte u marinadu. Ostavite da odstoji oko sat vremena.
Dok se peče piletina napunite šerpu sa dosta vode, posoliti i ostavite da provri. Dodajte pirinač i kuvajte oko 10 minuta. Odmah procediti. U činijici pomešajte drugu polovinu šafrana sa jednom kašikom vode i to dodajte u pirinač.
Maslac istopite zajedno sa šećerom i višnjama. Posudu za pečenje nauljite i u nju stavite trećinu pirinča. Preko sipajte polovinu maslaca i višanja i polovinu badema. Preko opet stavite trećinu pirinča, preostali maslac, višnje i badem i završite poslednjim slojem pirinča. Posudu poklopiti i ubaciti u rernu zajedno sa piletinom. Peći oko 20 minuta.
Šafran (lat. Crocus sativus) je višegodišnja biljka iz porodice Iridaceae. Šafran je dobio ime po persijskoj reči za'faran, što u prevodu znači "budi žut". Najskuplji začin u svetu potiče od livadske biljke koja pripada porodici perunika, poznat je kao crveno zlato. Da bi se dobilo 400 grama začina, potrebno je izvaditi oko 200.000 nežnih vlati iz 70.000 cvetova biljke Crocus sativus. Začin kakav danas poznajemo dobija se iz vrška tučka cveta kojih svaki cvet ima samo tri. Šafran miriše intenzivno i blago je gorkastog ukusa. Na vrhu tučka nalazi se žig ili njuška (Croci stigmata), organela čiji je zadatak da prihvata polenova zrnca. Žigovi se i danas koriste osušeni kao začin i za spravljanje boja za bojadisanje namirnica, posebno kolača, a koristi i u medicini. Šafran se vekovima koristi kao lek protiv oboljenja bubrega, poremećaja u radu srca, aritmije, a poboljšava apetit i reguliše varenje. Prisustvo riboflavina, odnosno vitamina B 2, omogućava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je za sastojak krocetin dokazano da snižava holesterol i štetne masti u organizmu. U narodnoj medicini šafran se preporučuje kod ateroskleroze, a smanjuje rizik i za nastanak srčanog udara. Miris šafrana je blago sedativno sredstvo koje dovodi do smirenja, eliminiše stres, melanholiju i depresiju. Međutim, u jačim dozama dovodi do stanja opijenosti.
Njegovo poreklo nije precizno utvrđeno, jer se spominju različite
zemlje Mediterana i Azije, počevši od stare Grčke, Krita, Irana. U
Mesopotamiji je bio u upotrebi još pre pet hiljada godina, ali Indusima
pripada slava za otkrivanje njegovih izvanrednih svojstava kao začina.
Još u Starom zavetu istican je kao najskupoceniji začin u odnosu na
druge, tada poznate začine. Kleopatra ga je koristila kao kremu za
potamnjivanje kože. U kulinarstvu se šafran koristi od X veka pre
Hrista. Bio je omiljen začin Feničana, čiji su ga trgovci nosili na svim
svojim putovanjima jer su ga smatrali lekom. Stari Grci i Rimljani
koristili su ga za parfimisanje kupki. U starogrčkim mitovima pominje se
da je bog trgovine i proricanja Hermes, poznat kao savetnik i pismonoša
ljubavnika, predlagao onima koji nisu srećni u ljubavi da kao začin
koriste šafran kako bi probudili uspavane strasti. Rimljani su sa njim
ukrašavali postelju mladenaca, a alhemičari su od njega proizvodili
zlato. Zlato je, naravno, bilo lažno, ali je imalo pravi sjaj, zbog
intenzivne žute boje koju šafran poseduje. Tokom srednjeg veka šafran se
često koristio kao začin u plemićkim kućama: kada bi u nekoj kući
začinili jelo šafranom, bilo je jasno da je reč o imućnoj porodici.
Dodajući ovaj dragoceni začin hrani - posebno pred uglednim gostima -
domaćini su želeli da zadive zvanice. Na Istoku se i dalje neguje običaj
da se u najsvečanijim prilikama poklanja šafran kao znak najboljih
želja.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар