Začini koji su poreklom iz Egipta su beli i crni kim, komorač, nana, susam,
timijan i piskavica - grčko seme (Trigonella foenum-graecum), a ostali su
uvoženi iz okolnih regija. Egipćani su koristili crni luk, beli luk, klekove
bobice i kim još pre 4000 do 5000 godina, ne samo za pripremu hrane nego i
kao lekove i kozmetičke proizvode. U Egiptu je slava lekovitim svojstivima
belog luka bila toliko velika da se beli luk počeo smatrati božanskom
biljkom, a njegova upotreba kao hrana siromašnima i robovima bila je
zabranjena. Na žalost ne postoji Egipatska knjiga recepata iz koje bi se
moglo videti koji su još začini korišćeni, niti kako su jela pripremljena.
Egipat se nalazi na raskrsnici puteva kojima su transportovani drevni
začini. Na taj način su stanovnici imali su pristup začinima sa Istoka kao
što su kumin, korijander i cimet. Biber su takođe koristili mada se ne zna
kojim putevima je ovaj začin dopreman u Egipat. Pretpostavka je da su
biber u Egipat doneli Feničani, oni su bili toliko vešti i preduzimljivi
trgovinom začina da su se krajem 14. veka p. n. e. začini nazivali
"feničanska roba".
So je bila dostupna svima i koristila se osim za ishranu i kao
konzervans. U Egiptu su ljudi poznavali i upotrebu začina u razne
svrhe, o čemu svedoči i papirus star 4.500 godina ili više koji otkriva
podatke o upotrebi smreke, cimeta i raznih vrsta smola. Tu opisuju i
proučavaju svojstva začina kao i indikacije za pripremu lekova na bazi
bilja. Egipat je imao važnu ulogu u antičkoj istoriji začina. Arapi i
Feničani su postepeno razvijali trgovinu ne samo da bi zadovoljili svoje
potrebe i potrebe Egipta, već i potrebe drugih zemalja, koje su dugi niz
vekova služile kao važan doprinos egipatskoj ekonomiji. Začini su se
koristili u medicinske, religijske, kozmetičke i kulinarske svrhe. Arapi
su držali začine u tajnosti, izmišljajući zastrašujuće priče o opasnostima
sakupljanja istih, a sve radi sprečavanja konkurencije. Glavni kupac
začina je bio Egipat. Grad Aleksandrija u Egiptu postaje najveća luka
za trgovinu začinima u istočnom Mediteranu. Jedan od njegovih ulaza se
nazivao "Vrata bibera".
Korijander je bio cenjen kao afrodizijak. Postoje dokazi da je seme
korijandera posađeno u grobovima još u 21. dinastiji (oko 1000 g. p. n.
e.) kao simbol večne ljubavi i trajne strasti. Ovo je jedna od najstarijih
začinskih biljaka, koja listovima podseća na peršun. Veoma je gorak
začin i podseća na limun, pa se najčešće ne koristi u velikim količinama.
Korijander je bogat eteričnim uljima, ugljenim hidratima, proteinima, ali
i kalijumom i kalcijumom. Korijander je biljka poreklom iz današnjeg
Maroka i upotrebljava se kao začin više od 3000 godina.
Kumin se takođe smatrao znakom vernosti, a seme kumina su vojnici i
trgovci nosili u džepovima kao uspomenu na one koji su ih čekali kod kuće.
Takođe su ga koristili za ublažavanje stomčnih tegoba i problema sa
varenjem. Sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana. Zahvaljujući
nezasićenim masnim kiselinama, a naročito omega 3, povoljno utiče na
zdravlje moždanih ćelija. Pospešuje cirkulaciju, a veoma je koristan i
trudnicama jer sadrži arginin, koji pozitivno utiče na razvoj ploda.
Cimet je bio znatno skuplji od kumina i korijandera, pa je zbog
toga bio manje dostupan radniku drevnog Egipta. Često je upotrebljavan u
procesu balzamovanja, budući da ima antimikrobno dejstvo, što znači da
može da spreči kvarenje mesa. Uglavnom su ga stanovnici drevnog Egipta
mešali sa drugim začinima kako bi mu poboljšali ukus. Zahvaljujući svojoj
specifičnoj aromi i mirisu, ovaj začin najčešće se koristi kao dodatak
slatkim jelima. Sadrži mangan, bakar, cink, gvožđe, vitamine C i K i veoma
je lekovit. Poboljšava probavu, smiruje grčeve i nadimanje, ublažava
menstrualne bolove, te pospešuje sagorevanje masnih naslaga.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар