Egipćani su jeli raznovrsna jela, i siromašni i bogati su konzumirali više
povrća i voća od mesa. Meso je u to vreme bilo izuzetno skupo, jer je u
Egiptu bilo izuzetno malo pašnjaka sa travom za ovce, krave, koze i druge
životinje čija su mesa konzumirali.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a
siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove,
većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila
podloga od trske.
Naučna ispitivanja dovela su do saznanja da se neki tipovi jela iz vremena
drevnog Egipta i dan danas pripremaju i konzumiraju. Kuvana kao i pečena
jela na žaru koja se pripremaju u današnje vreme, pripremana su još za vreme
vladavine faraona.
Izdvojiću vam recepte koje su arheolozi uspeli delimično da dešifruju sa
egipatskih hijeroglifa, a od kojih se mnogi i danas upotrebljavaju u
današnjem Egiptu:
Jela od povrća:
Jela od mesa:
Jela od ribe:
Deserti:
Kuhinjski saveti:
Interesantno je da su imali pravila kako se treba ponašati za stolom za
vreme jela. Pre jela su obavezno prali ruke u posudama sa vodom koje su
bile uvek spremne. Prvo pravilo je ukazivalo na to da se jelo jede
prstima, zbog čega su obraćali veliku pažnju na čistoću ruku. Egipćani su
noževe koristili samo onda, kada su morali seći meso, a prstima su se uvek
koristili svi članovi porodice. Drugo pravilo je obavezivalo sve one koji
su bili za stolom da sede uspravno i nikako da ne mljackaju otvorenim
ustima. Treće pravilo je bilo da se gledati u hranu smatralo izuzetno
nepristojnim, ako gledate u hranu koju jedete. Četvrto pravilo je glasilo
"Nemojte bespotrebno trošiti hranu". Ovo je važilo za ostatke hrane
koja se nije smela bacati, već su se ostaci te hrane, davali
životinjama.
Zanimljivo je bilo to što su faraoni poštovali svoje sluge i uvek kada su
oni sa jelom završili, slugama su dozvoljavali da sa gozbom nastave,
naravno sa onim što je od hrane i pića ostalo.
Egipćani su imali saznanja o sastavu i kvalitetu zdrave hrane i pojedinih
sastojaka, mnogo ranije pre identifikacije vitamina u modernijem dobu. Oni
su znali da određena jela uz korišćenje određenih sastojaka, pozitivno
utiču na oporavak jetre kod pacijenata, naročito onih koji su oboleli od
tada poznate bolesti pod nazivom "noćno slepilo", koja je nastajala zbog
nedostatka vitamina A. Faraoni su posebno voleli ukus pečuraka pa su čak
zabranili branje i pripremu pečuraka svima, koji nisu članovi faraonske
porodice.
<< Vratite nazad
Zanimljivo...
ОдговориИзбриши