Translate

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: ιντριών - Intrion





Intrion - Pasteli

4000 g.p.n.e.

Ova poslastica je u stvari energetska hrana i spominje se u Homerovom delu Ilijadi. Drugi naziv mu je pasteli. U delu Ilijada intrion ili pasteli daje se ratnicima pre odlaska u borbu kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Inače pasteli se spominje i u starim egipatskim zapisima gde su ga žene koristile kao stimulans za bolji rad hormonalne žlezde.

Sastojci:
300 g tahinija - pasta od mlevenog susama
300 g meda

Priprema:
Za tahini su potrebne sirove oljuštene semenke susama i ulje, 2 kašičice ulja idu na jednu šoljicu semenki, koristi se susamovo, maslinovo ili suncokretovo ulje. Propržite semenke u tiganju bez dodavanja masnoća, dok ne požute i dobiju zlatnu boju, obično od 5 do 10 minuta prženja, mešajte stalno i pazite da ne zagore. Kada se ohlade, pomešajte ih sa željenim uljem i dobro mešajte dok ne dobijete pastu. Tahini pomešajte sa medom, oba sastojka su tečne prirode ali kada ih dobro izmešate stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. Napravite kuglice pa ih uvaljajte u cele semenke susama.






Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                     << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар