Translate

среда, 19. фебруар 2020.

Antička kuhinja: Ga-še-a - Ječmena kaša sa mlekom






U slobodnom prevodu sa sumerskog znači mleko za ječmenu kašu.

Ova kaša je bila u ishrani i na trpezi većeg dela siromašnog sloja stanovništva Mesopotamije.

Ovaj recept je zapisan na glinenoj tablici oko 1750 g. p. n. e. kada je Mesopotamija bila pod vlašću Hamurabija.

U originalnom tekstu prevedenom sa glinene tablice nisu navedene tačne mere sastojaka niti je preciziran način pripreme, količinu sastojaka sam proizvoljno odredio.

Zapis iz grada Ura ovako opisuje ovu vrstu jela.

Sastojci:
250 g zrna ječma
500 ml mleka
voda

Priprema:
Potopiti ječam u vodi da odstoji preko noći. Sutradan ječam staviti u lonac sa vodom i kuvati dok ne provri. Kada proključa smanjiti vatru i nastaviti sa kuvanjem oko 45 minuta i dolivati vodu tako da zrna ječma nikad ne ostanu bez vode. Kada su zrna ječma skuvana ostaviti još sat-dva vremena da ječam upije što više vode. Pre konzumiranja ocediti višak vode pa dodati mleko, dobro izmešati i poslužiti.





Ječam (lat. Hordeum sativum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Ječam je žitarica koja uspeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju hleba, slada, piva, kavovina, stočne hrane i dr.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. U Vavilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom veku je prženi ječam bio važna životna namirnica. Ječam je počeo da se gaji u Zapadnoj Aziji i u Africi u predelima uz reku Nil. Početak gajenje je sličan kao i kad je u pitanju početak gajenje pšenice, a to je pre oko 8000 godina pre nove ere. U periodu neolita ječam se koristio za dobijanje hleba i piva.
Deli se u tri vrste:
dvoredni (Hordeum distichum), koji najčešće služi za proizvodnju piva
višeredni (Hordeum polystichum i Hordeum vulgare);
prelazni (Hordeum intermedium)
Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti. Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od 0,5 grama masti i samo 100 kalorija. Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam sadrži antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja. Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada tjelesne ćelije koriste kiseonik.
Ječam sadrži fitohemikalije što su prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama. Studije su pokazale da fitohemikalije mogu umanjiti rizik oboljenja od određenih srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdili ovi rezultati. Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ječam ima znatan udeo prehrambenih vlakana, zbog čega pospešuje varenje i održava povoljnu ravnotežu crevne mikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuvanju oljuštenog zrna vredna je dijetalna hrana kod bolesti grla i želuca.


Pročitajte više >>                                                           << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар