Sastojci:
3 veća cipala, očišćena
2 šake sitno iseckanih svežih začinskih trava - majčina dušica, metvica, korijander, majoran, ruzmarin
150 ml maslinovog ulja
sok jednog limuna
biber
so
Priprema:
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus ) ima kod nas u upotrebi više raznih naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do maslinastozelene, sa linijama koje se prelijevaju u nijansama, a s donje strane srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima, odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima.
Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu
počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se
koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog
visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina
E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina,
razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani.
Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u
narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za
čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje
različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma
važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i
zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol.
Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se
koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata
za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za
lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno
ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive,
priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri
nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар