Translate

недеља, 10. октобар 2021.

Antička kuhinja: Kolač od urmi





To su mali kolači od voća sa orašastim plodovima koji su bili popularni u starom Egiptu i većinom ih je konzumirao siromašniji sloj društva. Obično se pune smokvama, urmama, pistacijama, orasima ili bademima. Egipćani su urme smatrali simbolom plodnosti i zvali su je hleb pustinje.
Inače urme vode poreklo iz pojasa koji se protezao između Egipta i tadašnje Mesopotamije (danas Irak, Kuvajt, delovi Sirije, Turske). Pronađeni fosilni ostaci nam govore da datiraju još od pre 50 miliona godina. Egipćani su koristili plodove osim za konzumaciju u svežem i sušenom stanju i da bi pravili vino od istih. Par vekova kasnije Feničani su otišli korak dalje pa su osim vina pravili od urmi sirće, hleb i kolače, koštice su koristili za ishranu stoke, dok su od drveta izrađivali različite predmete. Urme se u Svetom Pismu pominju više od 50 puta i predstavljaju simbol blagostanja i pobede. Mnogi hramovi u Jerusalimu su ukrašeni motivima palminih grana urme.

Ova vrsta slatkiša se pravila na sledeći način:

Sastojci:
200 g svežih urmi
50 g cimetovog praha
100 g grubo iseckanih oraha
100 g mlevenog badema
100 g meda
50 ml vode

Priprema:
Pomešajte urme sa vodom i grubo mešajte da biste dobili grubu pastu. Dodajte cimet i iseckane orahe. Od mešavine napravite male kuglice i uvaljajte ih u zagrejani med. Pospite bademima i poslužite.




U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom, ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra. Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove, većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila podloga od trske.


Pročitajte više >>                                                    << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар