Egipćani su pokojnicima ostavljali hranu u grobovima, tako da se danas o
njihovoj ishrani puno zna ali i zahvaljujući istraživanjima drevnih grobnica.
Hleb, urme i beli luk su se zbog tople i suve klime očuvali i do danas.
Meso mnogim Egipćanima u to vreme nije bilo dostupno, ako se jede samo meso,
ono je obično na žaru kao kebab, pečeno ili punjeno pirinčem koji se uvozio iz
Persije. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se konzumiralo jednom
ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od
gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što
su tučak, avan i sito.
Ishrana u bogataškim kućama bila je veoma raznovrsna, dok su siromašni jeli
uglavnom ono što su mogli uzgajati na svojim okućnicama - povrće, voće,
živinu, kao i ribu kojom je Nil obilovao. Od povrća su koristili okru, zelenu
salatu, celer, kupus, repu, sočivo, grašak, leblebiju, bob i druge mahunarke.
Naročito su voleli praziluk, crni i beli luk, zbog jakog ukusa, a takođe su
poznavali i njihova lekovita svojstva. Povrće se često služilo uz dodatak ulja
i sirćeta, a upotrebljavalo se i sirovo (na primer celer).
Jedna od najpopularnih namirnica tog doba koji je siromašni sloj stanovništva
mogao sebi da priušti je okra ili bamija koja je prvi put spomenuta na
asirskim klinastim tablicama koje se bave biljnim lekovima. Asirci su je zvali
ubanu, što doslovno znači "prst". Okra je jedna od najstarijih namirnica, a
prema nekim podacima u ishrani su je upotrebljavali i pre 3500 godina, posebno
Egipćani koji su je obožavali. I dan danas se koristi širom sveta što zbog
jedinstvenog ukusa, širokog načina primene, što zbog lekovitih svojstava.
Okru ili bamiju su Egipćani uzgajali još u 12. veku. p. n. e. Proširila se
širom Afrike i Bliskog istoka gde su zelene mahune tipski kuvane u varivu i
imaju mnogo različitih imena.
Ovo jelo se pravilo na sledeći način:
Sastojci:
500 g sveže bamije
100 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno seckano
1 glavica belog luka, sitno seckano
1/2 kašičice soli
1 kašičica korijandera
1 kašičica kima
1/2 limuna
Priprema:
Bamiju pripremiti tako što odsečete oba kraja bamije, pazeći da se rupe
pokažu, dugo perite pod tekućom vodom, a zatim osušite bamiju. U velikoj
posudi zagrejte ulje na srednje visokoj temperaturi. Kada je vruće dodajte
crni luk i dinstajte, sve dok se ne omekša. Zatim dodajte beli luk, smanjite
temperaturu i dodajte okru. Mešajte često na srednjoj temperaturi oko 10-12
minuta. Dodajte začine i so. Nastavite da mešate i dinstate još 2 minuta da se
začini sjedine sa jelom. Prelijte sokom od limuna i servirajte preko kuvane
pšenice.
Bamija ili okra (Abelmoschus esculentus), biljka skrivenosemenica iz
porodice Malvaceae, red Malvales, iz tropskih i suptropskih krajeva. Životni
vek joj je godinu dana. Hermafrodit, čiji su oprašivači (polinatori) pčele.
Dlačice na semenu mahuna mogu biti nadražujuće za neke ljude. Vlakna dobijena
iz stabljike služe kao zamena za jutu i stvaranje papira i tekstila. Ova
biljka je na prvom mestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Pored
toga sadrži zavidnu količinu vlakana od velike važnosti za dobru probavu,
stabilizaciju šećera u krvi kao i kontrolu apsorpcije šećera u organizam.
Vitamin B koji je zadužen za proizvodnju novih ćelija i folata je od velike
važnosti za zdravu trudnoću. Taj vitamin sprečava urođene mane kod beba i
pomaže da plod raste i razvija se. Pored folata od velike važnosti je i
vitamin C, kojim je bamija veoma bogata. Vitamin C utiče na zdravlje i
mladalački izgled kože, pospešuje rast i regeneraciju tkiva što utiče na
poboljšanu produkciju kolagena. Od bamije možete napraviti sjajnu masku za
lice tako što će te je kuvati u vodi dok ne omekša u potpunosti, zatim je
izgnječite i nanesite na lice. Nakon pet minuta lice isperite, a rezultati će
biti vidljivi odmah. Bamija se može jesti sirova, možete je pržiti ili kuvati
na pari, a najčešće se koristi u pripremi gulaša, čorbi i supa. Osim toga može
pomoći kod respiratornih problema poput astme, reguliše nivo šećera u krvi,
pomaže u radu jetre, a pripisuju joj se i afrodizijačka svojstva. Zahvaljujući
vlaknima i ostalim nutrijentima bamija je veoma delotvorna kada je u pitanju
normalizacija nivoa šećera u krvi, a potpomaže i umanjenju simptoma
dijabetesa. Bamija traži veliku količinu sunca. Nema velke zahteve za
zemljištem, raste na običnom baštenskom tlu.
Нема коментара:
Постави коментар