Egipćani su pokojnicima ostavljali hranu u grobovima, tako da se danas o
njihovoj ishrani puno zna ali i zahvaljujući istraživanjima drevnih grobnica.
Hleb, urme i beli luk su se zbog tople i suve klime očuvali i do danas.
Meso mnogim Egipćanima u to vreme nije bilo dostupno, ako se jede samo meso,
ono je obično na žaru kao kebab, pečeno ili punjeno pirinčem koji se uvozio iz
Persije. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se konzumiralo jednom
ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno.
Najomiljeniji tadašnji specijalitet namenjen mladencima je pečeni golub punjen
pirinčem. Golub koji se u Egiptu naziva hamam mora biti mlad jer se jedino
onda može jesti zajedno sa kostima. Samo tako, veruje se, pečeni golub ima
afrodizijačko delovanje i mladoženji daje veliku seksualnu moć u bračnoj
zajednici. Zanimljivo je da je pečeni punjeni golub bio jedno od Kleopatrinih omiljenih jela.
Golub spada među prve pripitomljene životinjske vrste koji je tokom istorije
imao višestruke namene. Golubovi su najpoznatiji kao pismonoše i glasnici i u
tu svrhu su korišćeni još 3000-te g. p. n. e. u Egiptu.
U skoro svim svetskim mitologijama i religijama, golub je smatran simbolom
sklada, mira i ljubavi.
U egipatskoj mitologiji i religiji golub je predstavljao simbol nevinosti.
Jedan od najstarijih zapisa postoji iz četvrte egipatske dinastije, pre
otprilike 4000 godina, kada se golub nalazio na jelovniku faraona. U Egiptu
su, u vreme faraona Džosera, koji je živeo između 2668 i 2649. g. p. n. e.,
osnovali redovnu liniju za slanje poruka. U grobnici faraona Ramzesa II (1324
– 1258. g. p. n. e.) su pronašli crteže koji su upućivali na gajenje golubova
pismonoša. Prilikom iskopavanja faraonskih grobnica pronađeni su mumificirani
golubovi koji su trebali faraonu da posluže kao glasnici prilikom putovanja u
nebo. Iz Egipta se uzgoj domaćeg goluba širio na ostale poznate civilizacije.
Ovo svečano jelo namenjeno mladencima se pravilo na sledeći način:
Sastojci:
2 mlada goluba grivnaša
300 g kuvanog pirinča
200 ml maslinovog ulja
Priprema:
Mlade golubove posolimo i nadevamo kuvanim pirinčem, malom kašikom. Da nadev
ne bi ispao prišijemo utrobu koncem. Premažemo punjene golubove uljem i
stavimo u namašćenu posudu da se peku ili na roštilju. Peći u zagrejanoj
rerni, često ih prelivajući sokom od pečenja, da lepo porumene i meso omekša
ili pustiti da se na roštilju ili otvorenoj vatri malo prepeku da bi se
mogli jesti zajedno sa kostima kako su to nalagali tadašnji običaji. Kad se
ispeku sečemo ih zajedno sa nadevom na male komade i služimo.
Meso goluba ubraja se u meso peradi i sadrži: 17,5% proteina, 7,5% masti, 50
%-78 % vode, 1,3% minerala i 22,6% belančevina, a energetska vrednost je 139
kcal na 100 g mesa. Antički doktori su znali vrednost mesa goluba i često su
ga predlagali kao dijetalnu hranu za bolesne ljude kao i za ishranu kod
oporavka teskih bolesnika, kod iscrpljenosti i za ishranu slabe i bolesne
dece.
Нема коментара:
Постави коментар