Kahk su mala slatka peciva punjena voćem ili orašastim plodovima koji su
bili namenjeni pomenu ili uspomeni na mrtve predake u starom Egiptu. Obično
se pune pistacijama ali i smokvama, urmama, orasima ili bademima.
Egipćani su pekli kahk pre posete grobovima svojih predaka, takođe je ovaj
kolač bio poznat i pod imenom šurik. Smatralo se da ovi šurik kolači
funkcionišu kao magični amuleti.
U ruševinama hramova u Memfisu i Tebi i u grobovima osamnaeste dinastije
stare 3500 godina pronađene su rezbarije koje prikazuju ljude koji prave
kahke, inače osamnaesta, devetnaesta i dvadesta dinastija se često nazivaju,
jednim imenom, Novo kraljevstvo. Osamnaesta dinastija je možda
najpoznatija od svih dinastija. U nju spada Tutankamon, čija je skoro
netaknuta grobnica jedno od najvećih arheoloških otkrića dvadesetog veka,
kao i kraljica Hatšepsut, koja je vladala za vreme zvanične vlade svog
pastorka. Devetnaesta dinastija Ramzesa I je započela 1292. g. p. n. e.
Recept za kahk je takođe pronađen i u Velikoj Keopsovoj piramidi u Gizi.
Pravili su se u različitim geometrijskim oblicima, pronađeno je više od 100
oblika sa utisnutom slikom solarnog diska koji je bio simbol boga sunca Ra.
Keops (originalno ime mu je Kufu, grč. Χέωψ) je bio drugi faraon četvrte
dinastije starog Egipta. Vladao je od oko 2589. do oko 2566 g. p. n. e. O
ovom faraonu se malo zna, a poznat je prvenstveno po velelepnoj grobnici,
Keopsovoj piramidi. Keopsova piramida je najveća piramida iz perioda Starog
kraljevstva i najveća piramida na svetu. Izgrađena je između 2570. i 2550.
p. n. e. Sastoji se od oko 2,5 miliona kamenih blokova.
Kahk je ostao popularan i kada je Egipat prešao iz tradicionalne religije u
hrišćanstvo, služi se na Uskrs i povremeno se koristi i kao sakralni hleb u
hrišćanskom euharistijskom ritualu, solarni disk je zamenjen hrišćanskim
krstom.
Izgled ovog slatkog peciva je prikazan na gornjoj slici koja je nađena u
grobnici plemića Rakhmire u Tebi.
Ova vrsta sakralne poslastce se pravila na sledeći način:
Sastojci za 20 kolačića:
Testo:
350 g pšeničnog brašna
3 kašike pečenog susama
1 kašika meda
1/2 kafene kašike mlevenog cimeta
1 kašičica kvasca
1 kašičica soli
200 g topljenog maslaca na sobnoj temperaturi
100 ml tople vode
Fil:
1 kašika topljenog maslaca na sobnoj temperaturi
1 kašika pšeničnog brašna
1 kafena kašika susama
80 g meda
20 pistaća, može i grubo mleveno ili lomljeno
Priprema:
U veliku posudu pomešajte brašno, susam, med, cimet, kvasac i so.
Promešajte, zatim dodajte topljeni maslac i toplu vodu i mešajte dok se ne
dobije meko, savitljivo testo. Pokrijte posudu plastičnom i ostavite testo
da odstoji 1 sat.
U međuvremenu, napravite fil: U maloj posudi na srednjoj vatri rastopite
maslac, zatim dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete zlatno smeđu boju.
Smanjite toplotu na nisku, dodajte susam i med i promešajte dok se ne
zgusne, oko 5 minuta. Uklonite posudu sa vatre, dodajte pistacije, i dobro
promešajte da se sve sjedini. Pustite da se fil ohladi 10 minuta, zatim
formirajte u 20 kuglica.
Kada se testo odmori, razvaljajte ga i isecite na 20 dela. U svaki deo testa
stavite kuglicu pistaća, a zatim umotajte testo i potpuno zatvorite
punjenje. Ponovite sve sa preostalim testom i punjenjem. Rasporedite
kolačiće na pripremljeni lim za pečenje. Peći na 190 ° C 18-20 minuta ili
dok dno ne postane zlatno braon.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno
od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao
što su tučak, avan i sito.
Нема коментара:
Постави коментар