Ovaj kolač ili pecivo možemo smatrati pretečom ili prvim zapisanim receptom
kolača sa sirom koji su popularni na zapadnoj hemisferi i dan danas.
Nije baš jasno precizirano da li je ovo kolač ili slano pecivo jer su ga u
starom Egiptu služili za desert. Ova su u stvari mala peciva pravljena sa
vinom i punjena sirom, kimom i anisom i bili su veoma popularni u starom
Egiptu. U to vreme ekskluzivno pravo na konzumaciju vina je imao isključivo
bogatiji sloj drustva u Egiptu pa je samim tim i ovaj kolač ili slano pecivo
bio rezervisan samo za njih.
Ova vrsta poslastice ili slanog peciva se pravila na sledeći način:
Sastojci:
500 g brašna
50 ml šedeha (vino od nara, urmi ili grožđa)
50 ml maslinovog ulja
50 g mladog belog sira
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice semena anisa
1 jaje
listovi lovora
Priprema:
Brašno stavite u dublju posudu, dodajte vino, kim i anis i sve dobro
izmešajte. U ovu mešavinu dodajte ulje, sitno izgnjećen sir i jaje. Sve
dobro izmešajte, da se masa ujednači. Dobijeno testo podelite na više manjih
okruglih kolačića i na svaki stavite na po jedan list lovora, veličina
kolačića zavisi od vaših lične procene i afiniteta prema hrani. Pecite oko
25-30 minuta na 200ºC.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno
od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao
što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a
siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove,
većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila
podloga od trske.
Нема коментара:
Постави коментар