Slatkiši su se jeli onda kada se to moglo priuštiti. Među najpopularnijim
namirnicama bili su med, urme i punjeni kolači.
Ova vrsta poslastice je bila rezervisana za bogatiji sloj društva. Ovo su
mala peciva odnosno punjeni kolači od voća sa orašastim plodovima koji su
bili popularni u starom Egiptu i većinom ih je konzumirao siromašniji sloj
društva ali u ovom slučaju se ovaj kolač odnosi na bogatiji sloj društva
prvenstveno zbog upotrebe suvog grožđa koje je u to vreme bilo isključivo
dostupno bogatašima. Obično su se kolači tada punili smokvama, urmama,
pistacijama, orasima ili bademima.
U Egiptu je pronađen papirus iz 1552. godne p. n. e. i napominje da su
smokve korišćene kao sastavni deo losiona za telo. Egipatska vojska je bila
svesna značaja smokve kao hrane, tako da je zabeleženo da je uobičajena
osveta nad poraženim narodima bilo sečenje stabala smokve i vinove loze.
Korpe sa smokvama bile su i obavezni deo ponuda preminulim vladarima mnogih
dinastija. Što se tiče kozmetičke upotrebe postoje podaci da je Kleopatra
koristila različite preparate od smokve kako bi joj koža uvek bila mekana.
Legenda kaže i da je Kleopatra okončala život uz otrovnu zmiju donetu upravo
u korpi sa smokvama. Veruje se da smokve donose sreću i da štite kockare, a
koriste se i u ljubavnim napicima, kao i u seksualnoj magiji. Uz pomoć
smokve žene navodno mogu začarati svoje ljubavnike. U narodnoj medicini
smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja,
bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. List smokve predstavlja
simbol požude i seksualnosti.
Ova vrsta slatkiša se pravila na sledeći način:
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
100 g samneha-juneće masti
1 kašika soka od narandže
2 kašike mleka
50 g mlevenih lešnika, ili oraha ili badema
Punjenje:
50 g suvih smokvi
50 g suvog grožđa
25 g oraha
2 kašike soka od narandže
1 kašičica meda
Priprema:
Pomešati brašno, mast, sok od narandže, mleko i lešnike, mesiti dok se ne
dobije mekano testo i formirajte loptu i ostavite da odstoji sat vremena.
U međuvremenu pripremite punjenje tako što će te sve sastojke pomešati u
avanu i dobro mešati i gnječiti sve dok ne dobijete neku vrstu grube paste.
Od lopte testa otkidajte komade i formirajte male diskove u koje će te
stavljati mešano punjenje, stisnite testo, ostavljajući mali otvor za
ventilaciju na vrhu ili sa strane. Postupak ponavljati sve dok ima
materijala. Premazati medom svaki kolač i staviti da se peče u nauljenu
tepsiju na 350 stepeni oko 20-25 minuta.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno
od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao
što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a
siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove,
većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila
podloga od trske.
Нема коментара:
Постави коментар