Na obalama Nila je rasla i napredovala egipatska civilizacija. Reka je
omogućila starim Egipćanima transport, navodnjavanje i vodu za piće. Ali Nil
je takođe bio glavni izvor hrane.
Faraonski natpisi prikazuju drevne Egipćane koji hvataju jegulju, tilapiju,
cipal i soma iz Nila. Ove ribe su postale sastavni deo ljudi koji žive u
drevnom Egiptu. Ribe su se jele na različite načine, a drevni Egipćani su
bili vešti u sušenju i soljenju ribe, kao i vađenju ikre.
Sveža ili osušena riba je u Egiptu bila svakodnevna hrana za običan narod
ali je bila zabranjena svakom posvećenom biću, faraonu ili svešteniku. Riba
je ćutljivo biće što zbunjuje, skriveno, ali blistavo pod zelenilom reke
Nil, biće koje je u vodi bilo sudionik strašnih drama. Tako su se svakog
dana u na kraju sveta, jedna riba peraja ukrašenim ružama i druga sa
perajima plave boje na tajnovit način uobličavali u ljude i služeći na lađi
boga Ra nogoveštavali dolazak čudovišta Apopisa.
Brojni prikazi iz grobnica svedoče da su Egipćani naročito uživali u lovu na
razne vrste riba, a vrlo je popularan bio lov na ribe u močvarnim
područjima. Tokom razdoblja faraonskog Egipta ribolov ima dvojaku funkciju.
Njegova primarna funkcija ulova ribe zbog ishrane ostaje i dalje, ali tada
se takođe javlja neka vrsta sportskog ribolova zbog zabave viših slojeva
društva. Osim divljih vrsta riba koje žive u Nilu i u jezeru Moeris, stari
Egipćani uzgajaju ribu u brojnim ribnjacima u sklopu hramskih kompleksa ili
imanja bogatih slojeva društva, ali pre svega zbog ishrane. Lov na ribe zbog
zabave uglavnom se odvijao u močvarnim područjima oko Nila ili na samoj reci
Nil. Stari Egipćani poznavali su više načina ulova ribe. Riba se lovila iz
čamaca uz pomoć ribarskih mreža, štapova za pecanje sa udicama, koplja ili
harpuna, neke vrste malenih strelica od trske, ili su je lovili goloruki.
Lovile su se sve vrste rečne i morske ribe koje su se mogle pronaći u Nilu,
jezeru Moeris, močvarnim područjima delte ili na sredozemnoj obali,odnosno u
Crvenome moru.
U Nilu su pecali najčešće grgeča i jegulju, a imućniji Egipćani mogli su da
uživaju i u jelima spremljenim od soma, šarana, tilapije i cipala.
Ova vrsta jela se pravila na sledeći način:
Sastojci:
3 veća cipala, očišćena
2 šake sitno iseckanih svežih začinskih trava - majčina dušica, metvica,
korijander, majoran, ruzmarin
150 ml maslinovog ulja
sok jednog limuna
so
Priprema:
Izmešajte sve začinske trave sa uljem i sokom od limuna, a zatim posolite.
Premažite ribu ovom smesom. Pecite ribu na roštilju 5-10 minuta. Poprskajte
sokom od limuna i servirajte.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno
od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao
što su tučak, avan i sito.
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba
iz porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na
relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do
maslinastozelene, sa linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje
strane srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se
zooplanktonima, odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal
bataš je rasprostranjen u obalnom pojasu gotovo svuda po svetu, osim u
hladnim morima s temperaturom nižom od 8 stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa
cipala sadrži 127 kcal, 15,8g proteina, 6,8g masti.
Нема коментара:
Постави коментар