Egipćani su pokojnicima ostavljali hranu u grobovima, tako da se danas o
njihovoj ishrani puno zna ali i zahvaljujući istraživanjima drevnih grobnica.
Hleb, urme i beli luk su se zbog tople i suve klime očuvali i do danas.
Meso mnogim Egipćanima u to vreme nije bilo dostupno, ako se jede samo meso,
ono je obično na žaru kao kebab, pečeno ili punjeno pirinčem koji se uvozio iz
Persije. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se konzumiralo jednom
ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno. Stari
Egipćani su ishrani poklanjali puno pažnje, što dokazuje i mnoštvo ostataka
različite hrane ostavljane u grobnicama kako bi pokojnik na drugom svetu imao
sve ono što mu je bilo važno i na ovom. U to doba najviše se konzumirala
govedina, živina, kolači, vino i pivo. Takva hrana se prinosila bogovima svaki
dan tri puta, pre nego što bi je sveštenici odneli kući i jeli.
Bogatijem sloju stanovništva je bila dostupna govedina, zatim meso vola,
antilope, gazele, pataka i gusaka, divljih ptica, prepelica i jarebica, dok je
siromašniji sloj birao svinjetinu, sitnu živinu i ribu. Možda baš zato što je
bila hrana siromašnih, svinjetina nikad nije pokojnicama ostavljana u grobove,
dok je riba na večni put sa mrtvima kretala samo ponekad.
Konzumirali su i ovčije i kozje meso ali je ono bilo izuzetno skupo jer je
zemljišta za ispašu bilo veoma malo. Meso se kupovalo u kasapnicama, baš kao i
danas. Svinjsko meso retko su jeli jer su, kao i mnogi tadašnji stanovnici
Mediterana, Feničani i Jevreji, smatrali da svinje prenose lepru. Za pripremu
hrane koristili su različite vrste ulja i životinjske masti. Egipatski jezik
poznaje više od 20 različitih imena za biljna ulja dobijena od susama, lana,
semena rotkvice, rena, šafranike, masline... Renovo ulje bilo je posebno
popularno. Ulja i masti uglavnom su se koristili za prženje mesa i povrća,
iako se hrana takođe kuvala u mleku ili puteru.
Ova vrsta jela se pravila na sledeći način:
Sastojci:
500 g goveđeg mesa sa kostima
1 praziluk
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 celer
1 kašičica soli
Priprema:
U posoljenoj kipućoj vodi dodajte goveđe meso, a zatim i svo povrće. Smanjite
vatru i kuvajte lagano oko sat i po vremena. Kada se meso i povrće skuva
izvadite povrće i meso iz šerpe, isecite povrće na kockice i kolutove i
vratite nazad u šerpu. Meso odvojite od kosti i isecite na sitne kockice i
njih vratite u šerpu i još malo kuvajte, supa je gotova kada su svi sastojci
mekani.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od
gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što
su tučak, avan i sito.
Od povrća su koristili okru, zelenu salatu, celer, kupus, repu, sočivo,
grašak, leblebiju, bob i druge mahunarke. Naročito su voleli praziluk, crni i
beli luk, zbog jakog ukusa, a takođe su poznavali i njihova lekovita svojstva.
Povrće se često služilo uz dodatak ulja i sirćeta, a upotrebljavalo se i
sirovo, kao što je na primer celer.
Нема коментара:
Постави коментар