1400 g. p. n. e.
U grobnici plemića Rekhmire, u Tebi, nalazi se crtež koji opisuje recept za
kupastu žrtvenu tortu izrađenu od tigrovih oraha. Postoje različita
mišljenja o tome kako se tigrov orah naziva u drevnom Egiptu. Postoji
rasprava o tome kako čitati hijeroglif za njega na Rekhmireovom grobu.
Čitali su se kao Vah, Menveh, Giu, Senvet, Šenita i Šat. Reč koja se koristi
za žrtvenu tortu u Rehmirevoj grobnici je Šat (slika gore).
Rekhmire (slika gore) je bio egipatski plemić i zvaničnik 18. dinastije koji
je služio kao "guverner grada" (Teba) i podanički plemić odnosno vezir tokom
vladavine Tutmozisa III i Amenhotepa II, oko 1400. godine pre nove ere. Bio
je nećak Usera, koji je preuzeo dužnost u petoj godini vladavine kraljevice
Hatšepsut. Zvanične titule koje je imao Rakhmira su gradonačalnik grada,
vezir i princ. Rekhmire je poznat po tome što je izgradio raskošno ukrašenu
grobnicu u Šeik Abd el-Kurni, delu Tebanske nekropole koji sadži živopisne,
dobro očuvane prizore svakodnevnog života tokom egipatskog Novog
kraljevstva. Njegova grobnica je takođe važna jer sadrži potpunu kopiju
teksta koji detaljno opisuje dužnosti vezirove službe, poznate kao
Instalacija vezira.
Na slici gore je prikazan gde Rekhmire služe radnici koji pripremaju žrtvene
ponude u njegovo ime. Jedna od žrtava je torta u obliku kupe napravljena od
tigrovih oraha, od kojih se gomile donose u hram Amuna.
Slika dole pokazuje da radnici skladište tigrove orahe u velike gomile.
Nakon toga se samelje u grubo brašno, proseje se i pomeša sa nekom vrstom
tekućine koja je najverovatnije med, kao vezivna masa za zadržavanje oblika
kolača. Kolači se zatim oblikuju u dugačke kupe, i slažu se u košare, koje
se prinose kao žrtve bogu Amunu u ime Rekhmire.
Ova vrsta poslatice ili žrtvenog kolača se pravila na sledeći način:
Sastojci:
250 g tigrovih oraha, sitno seckano
250 g suvih urmi, sitno seckano
350 g meda
100 ml maslinovog ulja
Priprema :
Stavite tigrove orahe u posudu i napunite vrućom vodom koja ih u potpunosti
pokriva. Ostavite ih u toploj vodi oko 10 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih
procedite i sitno iseckajte. Pomešajte sve sastojke i kuvajte oko 15 minuta,
stalno mešajući drvenom kašikom. Posle 15 minuta smesa će postati gusta.
Sipajte smesu na ravnu ploču i ostavite da se ohladi. Potrebno je oko pola
sata da se smesa dovoljno učvrsti da bi se mogla oblikovati u kupu. Rukama,
oblikujte smesu u kupu i postavite na ravnu ploču. Druga varijanta je
pravljenje malih kuglica veličine zalogaja.
Tigrovi orasi nisu zapravo klasični orasi koje mi poznajemo. To su gomolji
korena biljke Ciperus Esculentus. Biljka izgleda kao obična trava iznad
zemlje, ali ispod zemlje ima gomolje koji kada su potpuno sazreli su vezani
za njene korene. Kada se sakupljaju i uklanjaju iz korena, suše se i mogu se
jesti sirovo ili se mogu mleti u brašno. Njihov ukus liči na pistaće,
korišćeni su kao guma za žvakanje u starom Egiptu, gde su se uzgajali u
predinastičkom periodu.
Нема коментара:
Постави коментар