Translate

среда, 25. август 2021.

Antička kuhinja: Šat - Žrtveni kolač





1400 g. p. n. e.

U grobnici plemića Rekhmire, u Tebi, nalazi se crtež koji opisuje recept za kupastu žrtvenu tortu izrađenu od tigrovih oraha. Postoje različita mišljenja o tome kako se tigrov orah naziva u drevnom Egiptu. Postoji rasprava o tome kako čitati hijeroglif za njega na Rekhmireovom grobu. Čitali su se kao Vah, Menveh, Giu, Senvet, Šenita i Šat. Reč koja se koristi za žrtvenu tortu u Rehmirevoj grobnici je Šat (slika gore).




Rekhmire (slika gore) je bio egipatski plemić i zvaničnik 18. dinastije koji je služio kao "guverner grada" (Teba) i podanički plemić odnosno vezir tokom vladavine Tutmozisa III i Amenhotepa II, oko 1400. godine pre nove ere. Bio je nećak Usera, koji je preuzeo dužnost u petoj godini vladavine kraljevice Hatšepsut. Zvanične titule koje je imao Rakhmira su gradonačalnik grada, vezir i princ. Rekhmire je poznat po tome što je izgradio raskošno ukrašenu grobnicu u Šeik Abd el-Kurni, delu Tebanske nekropole koji sadži živopisne, dobro očuvane prizore svakodnevnog života tokom egipatskog Novog kraljevstva. Njegova grobnica je takođe važna jer sadrži potpunu kopiju teksta koji detaljno opisuje dužnosti vezirove službe, poznate kao Instalacija vezira.




Na slici gore je prikazan gde Rekhmire služe radnici koji pripremaju žrtvene ponude u njegovo ime. Jedna od žrtava je torta u obliku kupe napravljena od tigrovih oraha, od kojih se gomile donose u hram Amuna.
Slika dole pokazuje da radnici skladište tigrove orahe u velike gomile. Nakon toga se samelje u grubo brašno, proseje se i pomeša sa nekom vrstom tekućine koja je najverovatnije med, kao vezivna masa za zadržavanje oblika kolača. Kolači se zatim oblikuju u dugačke kupe, i slažu se u košare, koje se prinose kao žrtve bogu Amunu u ime Rekhmire.




Ova vrsta poslatice ili žrtvenog kolača se pravila na sledeći način:


Sastojci:
250 g tigrovih oraha, sitno seckano
250 g suvih urmi, sitno seckano
350 g meda
100 ml maslinovog ulja

Priprema :
Stavite tigrove orahe u posudu i napunite vrućom vodom koja ih u potpunosti pokriva. Ostavite ih u toploj vodi oko 10 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih procedite i sitno iseckajte. Pomešajte sve sastojke i kuvajte oko 15 minuta, stalno mešajući drvenom kašikom. Posle 15 minuta smesa će postati gusta. Sipajte smesu na ravnu ploču i ostavite da se ohladi. Potrebno je oko pola sata da se smesa dovoljno učvrsti da bi se mogla oblikovati u kupu. Rukama, oblikujte smesu u kupu i postavite na ravnu ploču. Druga varijanta je pravljenje malih kuglica veličine zalogaja.




Tigrovi orasi nisu zapravo klasični orasi koje mi poznajemo. To su gomolji korena biljke Ciperus Esculentus. Biljka izgleda kao obična trava iznad zemlje, ali ispod zemlje ima gomolje koji kada su potpuno sazreli su vezani za njene korene. Kada se sakupljaju i uklanjaju iz korena, suše se i mogu se jesti sirovo ili se mogu mleti u brašno. Njihov ukus liči na pistaće, korišćeni su kao guma za žvakanje u starom Egiptu, gde su se uzgajali u predinastičkom periodu.


Pročitajte više >>                                                    << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар