Ta-meja je bila veoma popularno jelo kod drevnih Egipćana.
Egipćani su pokojnicima ostavljali hranu u grobovima, tako da se danas o
njihovoj ishrani puno zna ali i zahvaljujući istraživanjima drevnih grobnica.
Hleb, urme i beli luk su se zbog tople i suve klime očuvali i do danas.
Meso mnogim Egipćanima u to vreme nije bilo dostupno, ako se jede samo meso,
ono je obično na žaru kao kebab, pečeno ili punjeno pirinčem koji se uvozio iz
Persije. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se konzumiralo jednom
ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno.
U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija
domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće
muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom,
ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje
hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od
gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra.
Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što
su tučak, avan i sito.
Ishrana u bogataškim kućama bila je veoma raznovrsna, dok su siromašni jeli
uglavnom ono što su mogli uzgajati na svojim okućnicama - povrće, voće,
živinu, kao i ribu kojom je Nil obilovao. Od povrća su koristili okru, zelenu
salatu, celer, kupus, repu, sočivo, grašak, leblebiju, bob i druge mahunarke.
Naročito su voleli praziluk, crni i beli luk, zbog jakog ukusa, a takođe su
poznavali i njihova lekovita svojstva. Povrće se često služilo uz dodatak ulja
i sirćeta, a upotrebljavalo se i sirovo (na primer celer).
Bob je bio jedna od najpopularnijih namirnica za ishranu faraona i sveštenika
jer su verovali da zrna boba imaju afrodizijačka svojstva. Bob je jedna od
najstarijih kultiviranih vrsta povrća, uzgaja se više od 8.000 godina. Ova
mahunarka je bila gajena još u kasnom neolitu, verovatno prvo u Alžiru ili u
jugozapadnoj Aziji, kasnije – u gvozdenom dobu već je raširena širom Evrope.
Bob je bio jedna od najvažnijih namirnica mediteranske civilizacije, posebno
Egipćana, Grka i Rimljana. Grci i Rimljani su ga koristili u državne svrhe,
kad god je bila potreba za glasanjem, beli bob je značio da, a crni ne. Pre
nego što je pasulj donesen iz Amerike u Evropu, (pre XVI, XVII veka) variva
(slična onim koja se danas prave od pasulja), pripremana su od boba. Danas se
bob najviše uzgaja u Kini i Etiopiji a kod nas se gaji i koristi retko,
uglavnom u Istočnoj Srbiji.
Veruje se da zrno boba donosi sreću, onaj ko uvek nosi sa sobom zrno boba
nikada neće ostati bez osnovnih životnih potrepština. U Španiji i Portugalu
tradicionalno se za Božić služi kolač u kojem se nalazi jedno zrno boba.
Običaj nalaže da onaj ko dobije krišku sa zrnom boba iduće godine kupuje
kolač. Evropski narodni običaji kažu da bob posađen na Veliki petak donosi
sreću.
Ovo jelo se pravilo na sledeći način:
Sastojci:
500 g boba
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 velika crna luka, sitno iseckana
2 kašičice mlevenog korijandera
2 kašičice kima
1 kašičica mlevenog peršuna
1 kašičica soli
1 šolja semenki susama za premazivanje
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Potopite bob u hladnu vodu preko noći, sutradan bob ocedite i očistite,
nalijte novu vodu i pustite da provri. Ponovo ocedite, stavite u novu vodu i
dodajte ostale sastojke, osim susama i kuvajte dok bob ne omekša. Skuvani bob
sipajte u činiju i ispasirajte, posolite i dobro promešajte, da se masa
sjedini. Zatim smesu oblikujte u male okrugle oblike (slično hamburgeru)
debljine oko 2 cm. Svaku stranu okrugle smese pospite semenkama susama i potom
pržite u vrelom maslinovom ulju dva do tri minuta dok ne dobije zlatno smeđu
boju.
Bob (Vicia faba) je jednogodiišnja biljka iz porodice mahunarki
(Fabaceae), krupnih semena koja se koriste u ishrani poput pasulja. Bob je
jednogodišnja biljka nerazgranatih, šupljih, četvrtastih uspravnih stabljika,
visoka do 1 m. Bob je redak usev koji se gaji na vlažnim mestima, na bogatom
zemljištu. Seje se u drugoj polovini marta. Ubiranje zrna se obavlja kada
većina mahuna sazri – pocrni. Polen i sirovo seme boba sadrže alkaloide
(vicin) koji mogu da izazovu hemolitičku anemiju kod osoba koja imaju nasledni
poremećaj metabolizma eritrocita - manjak enzima glukozo - 6 fosfat
dehidrogenaze. Ovo stanje poznato je kao "favizam" i često se javlja u
područjima zahvaćenim malarijom. Hemoliza eritrocita indukovana favizmom
deluje nepovoljno na razvoj izazivača malarije Plasmodium falcipacrum, pa u
izvesnom smislu predstavlja zaštitu od ove bolesti. Bob je bogat
aminokiselinom L-dopa, koja je preteča dopamina pa se preporučuje kod obolelih
od Parkinsonove bolesti, jer njihov organizam slabo proizvodi dopamin. Bob se
koristi kao povrće. U ishrani se koriste mlade mahune ili semena, bogata
hranljivim materijama. 100 grama zrelog sirovog semena sadrži preko 25 grama
proteina, ugljene hidrate, vlakna i minerale. Veoma je bogata rastvorljivim
biljnim vlaknima, bitnim za dobru crevnu peristaltiku, kao i za održavanje
šećera i holesterola u krvi u normalnim okvirima. Od vitamina posebno je bogat
vitaminom K, koji je bitan za distribuciju kalcijuma u organizmu, vitaminima B
grupe i vitaminom A, a od minerala fosforom važnim za funkcionisanje mozga,
gvožđem i kalijumom. Kalijum je bitan za pravilan rad srca, manjak može
dovesti do razdražljivosti, nepravilnog rada srca ili povišenog pritiska. Ali,
i višak kalijuma može da bude problematičan, pa zato lekari radije savetuju
korišćenje namirnica bogatih kalijumom, kao što je bob, iz kojih se on na
prirodan i postepen način resorbuje u organizam. Bob predstavlja bogat izvor
biljnih belančevina, koje sadrži u razmerama od 20 do 40 posto u svom zrnu.
Нема коментара:
Постави коментар