Translate

среда, 20. октобар 2021.

Antička kuhinja: Omlet sa medom

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Među najpopularnijim poslasticama bili su med, urme i punjeni kolači.
Ovu vrstu deserta je konzumirao isključivo najsiromašniji sloj društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni razmene žita ili piva jer u to vreme novac kao platežno sredstvo nije postojao, sve se kupovalo ili prodavalo robnom razmenom.

Ova vrsta poslastice koja se konzumirala svakodnevno, ili kada su to prilike dopuštale, se pravila na sledeći način:

Sastojci:
4 jaja
250 ml mleka
50 g meda
2 kašike maslinovog ili susamovog ulja

Priprema:
Umutite jaja sa mlekom i jednom kašikom ulja i sipajte u tiganj u kom ste prethodno zagrejali ostatak ulja. Pržite omlet samo sa jedne strane. Izručiti na tanjir. Zagrejte med i prelijte preko omleta.




U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom, ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra. Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove, većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila podloga od trske.


Pročitajte više >>                                                << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар