Originalni tekst:
Ius in mugile salso: piper, ligusticum, cuminum, cepa, menta, ruta,
calva, caryota, mel, acetum, sinape et oleum.
Sastojci:
1 kg usoljenog cipala
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika selena, sitno seckano
1 kašičica mlevenog semena kumina
1 glavica crnog luka, sitno seckano
1 kašika nane, sitno seckano
1 kašika rue, sitno seckano
20 g mlevenog lešnika
4 urme, sitno seckano
1 kašičica meda
1 kašika vinskog sirćeta
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica senfa
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i stavite ribu u ovu sos marinadu da odstoji 6
sati pre serviranja. Poslužite posuto sa biberom.
Marcus Gavius Apicius
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz
porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na
relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do
maslinastozelene, sa linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje strane
srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima,
odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal bataš je
rasprostranjen u obalnom pojasu gotovo svuda po svetu, osim u hladnim morima s
temperaturom nižom od 8 stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa cipala sadrži 127
kcal, 15,8g proteina, 6,8g masti.
Kumin (lat.Cuminum cyminum) je biljka skrivenosemenica, poreklom sa
Levanta i južne Azije. Njegovo seme se koristi u kuvanju u formi semenki i
praha. Ima i lekovita svojstva. Dosta liči na kim, ali je seme krupnije i
drugačije arome.
Ovaj začin možete da pronađete u različitim kuhinjama, zapisi kažu da su
ga koristili i drevni Egipćani i stari Rimljani. U zemljama Orijenta koristi se
više od 2000 godina kao ljutkasti začin i u medicini. Ukusom podseća na sezam i
kim. Mnogi narodi bliskog i srednjeg istoka smatraju crni kim svetom ili
čudotvornom biljkom. Ovome se nije čuditi pošto se biljka spominje i u Bibliji.
Crni kumin je pronađen u grobnici Tutankamona, što znači da se još u drevnom
Egiptu koristio za razne medicinske tretmane. Pedanije Dioskorides, jedan od
prvih lekara stare Grčke koji je napisao prvu knjigu o lekovitom bilju, zapisao
je da crni kumin leči glavobolje, probleme sa disajnim putevima, zubobolju i
parazite u crevima. Postoji verovanje da je i prorok Muhamed kazao da je crni
kim lek za sve bolesti osim smrti.
A sama
biljka se koristi i u medicinske svrhe, jer je jako dobra za probavu i u borbi
protiv prehlade. Na srednjem i bliskom istoku crni kim se smatra za vrlo snažno
antikancerogeno sredstvo. Ovaj vrlo lekoviti začin prava je blagodet za
organizam jer ne samo da podstiče jačanje imunog sistema, već vam može pomoći i
kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno. Crni kumin ima visoko nutritivne
vrednosti, sadrži monosaharin, kao i polisaharide koji nisu sačinjeni od skroba
i veoma su dobar izvor dijetalnih vlakana. Bogat je masnim kiselinama i to onim
nezasićenim poput linolne i linoleinska kiseline, poznatijih kao omega 6 i
omega 3 masne kiseline. Upravo zbog njih, ova biljka veoma povoljno utiče i
održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaciju krvi u mozgu. Sadrži
arginin koji je veoma važan za trudnice i potpomaže razvoj bebe, a pored toga
bogat je karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A, zatim kalcijumom,
gvožđem, natrijumom i kalijumom. Vekovima se preporučuje dojiljama za bolju
produkciju mleka. Ublažava simptome bolesti probavnog trakta i ojačava
imunitet, dok se ulje crnog kumina koristi za mnoge kožne bolesti kao što su
ekcemi i čirevi, a koristi se i za lečenje gripa i prehlade.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар