Originalni tekst:
In sepia farsile: piper, ligusticum, apii semen, careum, mel, liquamen,
vinum, condimenta coctiva. Calefacies, et sic aperies sepiam et perfundes.
Sastojci:
500 g kuvanog mesa sipe
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašike selena, sitno seckano
1 kašičica mlevenog semena celera
1 klašičica mlevenog kima
1 kašičica meda
250 ml belog vina
4 kašike liquamena
voda
Priprema:
Pomešajte sve sastojke dobro, kuvajte 10 minuta i poslužite preliveno preko
kuvanog mesa sipe.
Marcus Gavius Apicius
Sipe (lat. Sepia officinalis, Sepiida) predstavljaju
red morskih životinja iz klase glavonožaca (u koju spadaju i hobotnice, lignje
i nautilusi). Skorašnja istraživanja su pokazala da sipe spadaju među
najinteligentnije beskičmenjake. Sipe su vrlo rasprostranjene morske životinje.
Mogu se naći u Sredozemnom moru, istočnoj Aziji, Lamanšu, Jadranskom moru i na
mnogim drugim mestima širom sveta. Sipe su grabljivci, hrane se malim
mekušcima, ribama i račićima, kao i drugim sipama, krakove za lov
(tentake) sipa drži skrivene u sebi za razliku od ostalih 8, bitno kraćih,
krakova koji joj služe za kretanje. Mužjak je manji od ženke, koja posle
rasplođavanja polaže jaja u grupicama. Sipe, kao i lignje i hobotnice, sadrže u
sebi mastilo. Nekad su ljudi ovo mastilo koristili kao bitan izvor farbe,
poznate pod nazivom - sepija. Krv sipe je
neobične zelenkasto-plave boje jer sadrži proteine sa bakrom koji prenose
kiseonik za razliku od crvenog hemoglobina sa železom kod sisara. Krv pumpaju
tri odvojena srca od kojih dva služe za pumpanje krvi u škrge (po jedno srce za
dve škrge) a treće za ostatak tela. Srce sipe mora da ostvaruje znatno viši
krvni pritisak nego druge životinje zbog slabije prenosivosti kiseonika u
hemocijaninu nego u hemoglobinu. Sipe imaju unutrašnju strukturu od
kalcijum-karbonata poznatu pod nazivom-sipina kost. Sipina kost je prepuna
šupljina ispunjenih gasom, a sipa može promeniti odnos količina gasa i vode u
tim šupljinama čime obezbeđuje plutanje. Ovakva unutrašnja struktura je
jedinstvena za sipe, i nemaju je čak ni drugi glavonošci. Sipinu kost su
koristili draguljari i zlatari za izlivanje sitnih komada nakita. Danas se,
međutim, sipina kost najčešće koristi za ishranu kućnih ljubimaca (papagaja,
kornjača itd.), kada je potrebno povećati dozu kalcijuma.
Sipe su popularne u ishrani, naročito u istočnoj Aziji gde se jedu
sušene kao užina. Sipe su takođe vrlo popularne u Italiji, gdje se spremaju po
receptu “rizoto al nero di sepija“ (ital. Risotto al Nero di Seppia, bukvalno "crna riža sa sipom". Riža postaje crna zbog mastila koje se nalazi
u sipi. U španskoj kuhinji, naročito u obalnim krajevima, mastilo iz sipa i
lignji se koristi u pripremi morske hrane da dā posebnu boju i ukus. Koristi se
u pripremi riže, testenina i kuvane ribe. 100g svežeg mesa sipe sadrži 72 kcal,
0,8g ugljenog hidrata, 14g proteina i 1,4g masti.
Celer (lat. Apium graveolens) je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije
štitonoša (Apiaceae). Raste samoniklo na vlažnim livadama, močvarnim mestima i
priobalnom području, pored bara i izvorišta, kao i na slanom tlu. Može se naći
od Britanskih ostrva do Sredozemlja, a ima ga i u severnoj Africi i Aziji, sve
do Indije. Uzgaja se i u baštama. Raste do 1 metra visine, s mesnatim i
vretenastim korenom, koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranata.
Tamnozeleni i sjajni listovi, dužine 3-6 cm i 2-4 cm širine, su veliki i
perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni.
Kuglasti plod je rebrast i 2-3 mm u prečniku.
Raste od Azije do severne Afrike, preko Sredozemlja do Evrope i
Engleske, a kao divlja samonikla biljka bio je poznat još u pradavna vremena,
koja raste na obalama, vlažnim i močvarnim područjima. Kao venac se nosio na
pogrebnim svečanostima u starom Egiptu i nađen je u grobnicama faraona. Poznat
još Starim Grcima, celer se može naći u naslagama iz 9. veka p. n. e. kod
Kastanasa, kao i iz 7. veka p. n. e. kod Heraiona na Samosu. U Homerovoj
Ilijadi Mirmidonovi konji pasu divlji celer koji raste u močvarama Troje, a u
Odiseji se pominju livade ljubičica i divljeg celera koje okružuju Kalipsinu
pećinu. Starim Grcima je bio najomiljenije cveće za grob i žalost. Hipokrat ga
je preporučivao svima koji imaju slabe živce. Za celer se smatra da je nikao iz
krvi Kadmilosa, božanstva koje se slavi na Samotraki, Lemnosu i Tebi. Mirisna
aroma tamna boja lišća podstakla je povezanost sa kultom smrti. U staroj Grčkoj
listovi celera su korišćeni za vence za pokojnika, kao i za pobednika na
istmijskim igrama, gde su kasnije venci celera zamenjeni krunama od bora. Prema
Pliniju starijem (Poznavanje prirode XIX, XLVI), pobednik svetog takmičenja kod
Nemeje takođe je nosio venac od celera. Kod starih Rimljana bio je simbol smrti
i za nekoga na umoru govorili bi: "Apio indiget" (preostaje mu samo
celer).
Francuski fitoterapeut Maurice Mességué je u svojim knjigama o lekovitom
povrću i bilju naveo stare narodne izreke: "Kad bi žena samo znala kako će
joj muž biti snažan ako jede puno celera, išla bi i na kraj sveta da mu ga
nabavi" i "Kad bi muž znao pravi učinak celera, zasejao bi njime celi
vrt". A narodna uzrečica glasi: "Ko na srcu ima feler, treba uvek
jesti celer". Također je i popularan u tradicionalnoj kineskoj medicini
koja ga preporučuje za snižavanje krvnog pritiska. Od 16. veka počinje uzgoj
kao kultivisane biljke i danas se nalazi u gotovo svakom vrtu, a kod današnjih
Grka celer je simbol sreće i veselja, dok su Francuzi oduvek uživali u njemu
hvaleći ga uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima radi
ljubavi i celera".
Energetska vrednost 100 g celera (koren sa lišćem) je mala - iznosi 14
kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljenohidrata i 0,17 % masti.
Izvrstan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog
unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3
g/100 kcal), a ostale potrebne minerale vitamine sadrži u malim količinama. Na
našem podneblju celer se osim za poboljšanje zdravlja često koristi i kao
afrofizijak. Naime, koren ove biljke ima specifičan poseban miris. Upravo zbog
visokog sazdržaja eteričnih ulja celer deluje antibakterijski i antimikotički.
Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja
natrijuma, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava
krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks,
jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Inače lekoviti
sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova
i stabljike, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama i deci. Sirovi celer
je veoma delotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i
osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar
diuretik.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар