Originalni tekst:
Ius in thynno elixo: piper, ligusticum, thymum, condimenta mortaria,
cepam, caryotam, mel, acetum, liquamen, oleum, sinape.
Sastojci:
1 kg kuvane tune
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika selena, sitno seckano
2 kašike majčine dušice, sitno seckano
1 kašika peršuna, sitno seckano
1 glavica crnog luka, sitno seckan
3 urme, sitno seckane
1 kašičica meda
2 kašike vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica senfa
2 kašike liquamena
Priprema:
Pomešajte sve navedene sastojke i poslužite kao hladni sos uz kuvanu
tunu.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste
sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe,
boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću,
podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne
temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Peršun (lat. Petroselinum crispum), dvogodišnja biljka prijatnog mirisa
iz fam. štitonoša (Apiaceae, Umbelliferae); gaji se u vrtovima kao biljka za
začin, a raste i kao divlja. Upotrebljava se plod, koren i listovi. Peršun
pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno
kod grčeva.
Od davnina su se ekstrakti peršuna koristili za lečenje respiratornih
infekcija i bolesti kože i očiju. Stari Egipćani koristili su divlji peršun kao
sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Pedanius Dioscorides,
antički grčki lekar, botaničar i farmaceut verovao je da pomaže u olakšavanju
tegoba želuca i stomaka, a da seme peršuna može da bude diuretik. Stari Grci su
peršun smatrali svetom biljkom i nisu ga koristili za jelo. Od njega su pravili
vence, koje su nosili na svečanim gozbama, kitili svoje heroje i pobednike
Istimijskih igara i ukrašavali grobove. Verovalo se da je peršun nikao iz krvi
grčkog heroja, Archemorusa, vesnika smrti. Homer je pisao da su konji kočija
ratnika hranjeni njegovim listovima. Grčki vrtovi su često bili oivičeni
peršunom. Stari Grci i Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da
popiju mnogo vina a da se ne napiju. Takođe su ga koristili kao sredstvo za
jačanje potencije, pravili bi ga tako što bi uzeli mešavinu od sto grama
iseckanog korena i sto grama semena peršuna. Od te mešavine su uzimali dve
kašičice i kuvali pet minuta u dva decilitra vode. Zatim se poklapa i ostavlja
da odstoji sat vremena, a onda procediti. Dobijeni napitak zasladiti medom i
piti uveče. Stari Rimljani su nosili ogrlice peršuna oko vrata, verujući da
apsorbuje znoj i telesne mirise. Vence od peršuna su nosili na glavi tokom
praznika da bi se zaštitili od opijenosti. Peršun je držan dalje od dojilja,
jer se verovalo da može da izazove epilepsiju kod beba. Stari Rimljani su prvi
počeli da ga jedu, i to u velikim količinama, naročito gladijatori pre borbe,
jer su verovali da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijim.
U srednjem veku peršun je korišćen za oporavak i osveženje nakon noći
punih vina i masne hrane, a njegovo seme se čak smatralo lekom protiv kuge.
Srednjovekovni Evropljani su verovali da mogu da ubiju nekog izgovaranjem
njegovog imena dok kidaju grančice peršuna. Do kraja srednjeg veka, peršun je
bio uglavnom lekovita biljka. Franački kralj Karlo Veliki, jedan od najvećih
srednjovekovnih vladara je naredio da se gaje mnoge biljke, među kojima i
peršun, koji je veoma brzo postao nezamenljiv sastojak mnogih jela.
Postoji više narodnih verovanja o peršunu. Veruje se da donosi sreću ako
se presadi iz starog u novi vrt. Staro englesko verovanje sugeriše da će loša
sreća pratiti onog ko je presadio peršun, i da ga zato treba odmah saditi na
stalno mesto.
Peršun ima veoma malu kaloričnu vrednost pa je i zbog toga pogodan za
dijetalnu ishranu, a bogat je vitaminima i mineralima.
Peršun između ostalog sadrži:bakar, vitamin B12, vitamine grupe B, vitamin C, gvožđe, kalijum, kalcijum, mangan, magnezijum, provitamin A, hlorofil.
Нема коментара:
Постави коментар