Originalni tekst:
Ius in sarda: piper, ligusticum, mentam aridam, cepam coctam, mel,
acetum, oleum. Perfundes, asperges ovis duris concisis.
Prevod:
Sos za tunu: biber, selen, sušena menta, kuvani luk, med, sirće, ulje. Prelijte sos i pospite naseckanim tvrdo kuvanim jajima.
Prevod:
Sos za tunu: biber, selen, sušena menta, kuvani luk, med, sirće, ulje. Prelijte sos i pospite naseckanim tvrdo kuvanim jajima.
Sastojci:
1 kg usoljene tune
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika selena, sitno seckano
1 kašika suve izmrvljene nane
1 glavica kuvanog crnog luka, sitno seckano
1 kašičica meda
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike vinskog sirćeta
3 tvrdo kuvana jajeta
Priprema:
Pomešati sve sastojke, preliti preko usoljene tune i pospite seckanim
tvrdo kuvanim jajima.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste
sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe,
boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću,
podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne
temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Sirće (lat. Acetum - sirće) je u ishrani,
odnosno kulinarstvu vrsta priloga jelu, začina, konzervans, kiselkastog ukusa.
Dobija se vrenjem (fermantacijom) alkohola (etanola), čiji je glavni proizvod
sirćetna kiselina. Stono sirće koje se koristi u prehrani koristi u proseku
između 4% do 8% nerastvorene sirćetne kiseline, a u nekim slučajevima i do 18%.
Kiselo vino odnosno sirće bilo je
standardno piće rimske vojske i rimske sirotinje: oni sebi nisu mogli priuštiti
nešto bolje i skuplje, a vojnici su pili ono što besplatno dobijaju, nazivali
su je poska. Po drugim tumačenjima, poska je mešavina kiselog vina ili vinskog
sirćeta sa vodom i začinskim biljem. Popularnosti duguje tome što je nastala
kao medicinski napitak koji je sticajem okolnosti postao svakodnevno piće
rimske vojske i nižih klasa negde u drugom veku stare ere, da u legionarskom
sledovanju ostane kroz celu rimsku i najveći deo vizantijske istorije.
Napitak je navodno izmišljen u Grčkoj,
ali reč za rimsku posku ne postoji u grčkom, pa se u jevanđeljima na grčkom
pojavljuje oxos, sirće, a onda i u latinskom prevodu Svetog pisma, Vulgati,
poska je takođe sirće, acetum. Latinska posca u obliku phouska stigla je u
grčki jezik tek u ranim danima Vizantije, ne pre VI veka nove ere, kada je
vizantijska vojska nastavila rimsku tradiciju pijenja "sirćeta".
U istoriji hrišćanstva, postupak rimskog
vojnika koji je umirućem Isusu na krstu ponudio da sirćetom utoli žeđ
uobičajeno se smatra za njegovo poslednje iskušenje i još jedan nedvosmislen
dokaz rimskog sadizma. Greška se, kako to već biva, možda krije u prevodu. Jer
ono što je prevedeno kao ocat, sirće, bila je u stvari poska (posca), vrsta
pića koje je bilo obavezni deo redovnog sledovanja rimskih legionara. Gest
rimskog stražara kod raspeća tako se može tumačiti kao izraz sažaljenja ili
milosrđa, a ne kao još jedan oblik mučenja.
Vrste: Jabukovo sirće, Vinsko sirće, Pirinčano sirće, Destilovanio sirće, Sirće od slada, Aromatično sirće, Umeboši sirće.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар