Originalni tekst:
Ius in murena elixa: piper, ligusticum,
careum, cuminum, nucleos, caryotam, sinape, mel, acetum, liquamen et oleum et
defritum.
Sastojci:
1 kg odrezaka kuvane murine
Za sos:
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica semena selena
1 kašičica kima
1 kašičica semena kumina
50 g pinjola
4 urme, sitno seckano
1 kašičica senfa
2 kašičice meda
1 kašika vinskog sirćeta
250 ml liquamena
100 ml defrituma
200 ml maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte seme selena, seme kumina, kim,
senf, pinjole, urme i biber, izmešajte i sameljite. Pomešajte ovo u mešavinu od
meda, liquamena, defrituma, vinskog sirćeta i maslinovog ulja. Stavite da se
kuva i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i pustite da se krčka oko
pola sata. Sos servirati uz odreske kuvane murine.
Marcus Gavius Apicius
Murina (lat. Muraena helena) je riba, iako izgledom podseća na zmiju, iz porodice murine (Murenidae) sa koštanim skeletom (košljoriba) i nesavitljivim, koštanim žbicama u leđnom i analnom peraju (tvrdoperka). Opasna riba snažnog ugriza i otrovne krvi, zube nema samo u čeljustima, nego i na nepcu i u kostima ždrela, jedino što je otrovno kod murine je njena krv (ihtiohemotoksin) koji je termolabilan baš kao i kod jegulje. Boje je smeđe, žute ili belkaste. Po čitavom telu je tamnosmeđe do crno izmrljana. Može da naraste do 1,30 m u dužinu, a masa joj može biti i do 15 kg. Voli kamenita hridinasta dna gde pronalazi utočište u brojnim rupama i procepima. Sa takvih pozicija vreba žrtve koje munjevito napada hvatajući ubojitim zubima. Svoje boravište napušta samo noću kada ide u potragu za hranom. Živi na dubinama od 5 do 50 metara, ali se spušta i do 120 metara, a može se sresti i u samom plićaku. Mresti se u drugoj polovini leta i početkom jeseni. Energetska vrednost 100g svežeg mesa murine je 99 kcal/ 414 kj, 17,6g proteina i 2,7g masti.
Po legendi murina je ispuzala iz Hadova
podzemnog mora te je sa sobom ponela zlo mračnih dubina i prosula ga svetom,
inače je direktan potomak Meduze te je zapravo jedna od njenih zmijskih vlasi
koja je otpala sa temena čudovišta u trenutku kad joj je Persej odrubio glavu.
Po drugoj legendi ta ukusna riba zloćudnog izgleda zapravo je jedna od Harpija,
koja se preobrazila u ovu stanovnicu mora kojoj niko ne može umaknuti kad ga
dohvate njeni strašni zubi. Stari Grci su je nazivali muraina, latini muraena
ili murena, Plinije Stariji u svojoj knjizi Naturalis histora prepričava stara
verovanja da je murina uvek i samo ženka te da izlazi na kopno pariti se sa
zmijama, dok Atenej i Elijan čak tvrde da njen ugriz može biti smrtonosan jer
je začeta od otrovnice - "jer zmija mužjak riga otrov pre nego li će
oploditi murinu". U antičkom Rimu murina se uzgajala kao simbol moći i
bogatstva ali i radi njenog mesa koje je u to vreme bilo veoma cenjeno baš kao
i obuća napravljena od njene kože. Iako neki istoričari tvrde da su
robovlasnici hranili murine robovima, jer su navodno tako murine dobijale na
kvalitetu (ukusu) mesa, poznat je samo jedan slučaj bogatog Vediusa Pola koji
je hranio murine neposlušnim robovima. Takve su murine nazivali murena fluta
ili plutajuća murina jer su svoj jezivi plen ujedale i trgale plutajući
površinom ribnjaka.
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u
ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i
imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa je ubiranje
pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina. Berba se obavlja ručno, a
šišarke se suše na suncu, a potom iz njih vade semenke - pinjoli.
Pinjol (Pinus pinea) je zimzeleni četinar iz porodice borova (Pinus).
Ime je vrsta dobila po nazivu za jestive semenke ovog bora. Druga imena ove
vrste su pinija ili pinj. Pinjol je izrazito mediteranska vrsta. Od prirode
raste u oblastima oko Sredozemnog mora, od Portugalije do Turske i Libana.
Izuzetno se penje u planine, do oko 1000 metara nadmorske visine u zapadnom
Sredozemlju, Severnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.
Plodovi bora (uglavnom Pinus monophylia i Pinus edulis) sakupljali su se
u Severnoj Americi još pre 10000 godina, dok ih u mediteranskom području (Pinus
pinea) upotrebljavaju 2000 godina. U starom Rimu, od samlevenih pinjola, badema
i sirćeta pripremala se jedna vrsta senfa. Pinjoli se upotrebljavaju kao začin
u kobasicama, salatama, kolačima i drugim jelima. Budući da lako užegnu, čuvali
su se u medu. Danas se konzumiraju uglavnom proprženi na teflonu, a svežinu
mogu da zadrže do sedam dana zatvoreni u teglu i smešteni u frižider, dok u
zamrzivaču upakovani u plastičnu kesu mogu da budu upotrebljivi čitav mesec.
Još iz antičkih vremena poznata su njihova afrodizijačka svojstva, a zapisi o
tome sačuvani su u rimskoj knjizi o zdravlju Tacuinum Sanitatis in Medicina,
kao i arapskoj knjizi Mirisni vrt. Odlikuju se visokim sadržajem ulja i
belančevina. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i vitamina: A, C, D, E,
tiaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđe železo, magnezijum,
fosfor, cink i selen. Kao jedinica serviranja pinjola uzima se količina od 30
g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.
Zbog višestruke koristi pinjol je vrlo cenjena vrsta na području celog
Mediterana, a u nekim zemljama ubraja se među glavne privredne vrste,
prvenstveno zbog proizvodnje semena koje se koristi u gastronomiji kao začin,
ali i u medicini jer ima i lekovita svojstva. Koristi se kod regulacije krvnog
pritiska, čira na želucu i kontrole telesne težine. Bogato je hranjivim
materijama, antioksidansima (mineralima) i vlaknima. Najviše su zasupljene
masti - 48%, visok je udeo proteina - 34%, dok najmanje ima ugljenih hidrata.
Pinjoli su bogati kalijumom, fosforom i magnezijumom, a u manjim količinama ima
i kalcijuma, gvožđa, mangana, cinka i bakra. Španija, kao najveći proizvođač,
godišnje proizvede 6.250 t semena pinjola, što predstavlja 40-60% ukupne
svetske proizvodnje. Seme pinjola je veoma cenjeno i njegova cena tako visoka
da se uzgaja i u drugim delovima sveta. Zahvaljujući klimi vrlo sličnoj
mediteranskoj, ova vrsta dobro uspeva, na primer, na Novom Zelandu. Osim semena
lekoviti su i drugi delovi biljke. Orašasti plodovi sadrže velike količine
masti, ali to ne znači da nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove
masti uglavnom su nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji
kardiovaskularnih bolesti i prilikom snižavanja LDL holesterola. Pinjoli se
koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja
rada bubrega, mokraćne bešike…
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар