Originalni tekst:
Ius in sarda: piper, origanum, mentam, cepam, aceti modicum et oleum.
Sastojci:
1 kg usoljene tune
Za sos:
1 glavica crnog luka, sitno seckano
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike vinskog sirćeta
1 kašika nane
1 kašika origana
1 kašičica mlevenog bibera
so
Priprema:
Pomešati sve sastojke i preliti preko usoljene tune.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste sposobne
da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe, boja
mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom
aktivnošću, podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje
telesne temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Crni luk (crveni luk, luk) (lat.Allium cepa) je dvogodišnja zeljasta
biljka iz roda Allium. Uzgaja se kao povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani
za pripremu raznih salata i kao začin. To je zeljasta dvogodišnja biljka iz
porodice ljiljana poreklom iz južne Azije, ali se i danas gaji širom sveta.
Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Luk sadrži enzim
alliinazu i aminokiselinu izoalliin, koji sadrži sumpor, a oba spoja se
raspadaju u nagrizajući propantial-S-oksid. Kada ovaj spoj dospe u oči,
nadražuje očne nerve, te izazivaju lučenje suznih žlezda. Crni luk se koristi
sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima. U ishrani se koristi dok je mlad, u
proleće, listovi i lukovica, a u ostalim periodima lukovica. Poznate sorte luka
su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk. U našoj narodnoj medicini crni luk se smatra
univerzalnim lekom za ishranu, ali i za obloge na koži i deluje na organizam
slično kao i beli luk. Crni luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno
dejstvo. Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova
trombocita. Sulforna jedinjenja snižavaju nivo holesterola i triglicerida u
krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca.
Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može
biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su
prošle kroz menopauzu svakodnevnim jedenjem crnog luka smanjiće rizik od
lomljenja kuka. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja
sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u telu. Kada imate niži nivo
oksidisanih masnih kiselina, telo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za
zapaljenja. Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta
raka, čak i kada se konzumira umereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog
creva i raka jajnika. Luk ima svojstva da poboljša balans šećera u krvi i da
spreči bakterijske infekcije. Osim toga, crni luk deluje i kao diuretik
(podstice izbacivanje mokrace), pogotovo u kombinaciji sa persunom i celerom.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар