Originalni tekst:
Coquis in liquamine et oleo et cum mediaverint coctura, tolles. Rapas elixas madidas et minutissime concisas manibus depressabis, ut humorem non habeant, et cum pisce obligas, et bulliat cum oleo abunde. Et, iam bullivit, teres cuminum, lauri bacam dimidiam, addes propter colorem crocum. Amulabis de oryza propter spissitudinem. Superfundes et tunc inferes. Addes modicum acetum.
Prevod:
Pola skuvajte u liquamenu i maslinovom ulju. Uklonite iz posude. Uzmite kuvanu repu dok je još vlažna i sitno iseckajte. Iscedite vlagu iz njih rukama. na ribu nanesite pastu od repe i kuvajte u maslinovom ulju. Kada se kuva, samleti kumin i pola lovorovih bobica u avanu, dodajte šafran za boju. Zakuvajte i zgusnite sa pirinčem. Sipajte i poslužite. Dodajte malo sirćeta.
Sastojci:
6 celih haringi ili skuša ili 4 fileta bakalara
4 glavice repe
4 kašike maslinovog ulja
4 kašika liquamena
400 ml belog vina
150 ml vode
20 g maslaca
1 kašičica kima
1 kašičica bobica kleke
2 kašičice šafrana
1 kašika brašna
1 kašičica meda
Prvo oguliti repu i kuvati dok omekša.
Uklonite višak vode, sameljite repu i napravite pire, dodajte maslac i dobro izmešajte.
Pire stavite na tanjir da se hladi.
Filete ribe poširati lagano sa 200 ml belog vina, liquamenom,vodom i 2 kašike maslinovog ulja.
Poširane filete staviti na pire od repe.
Zatim uzmite 1 kašičicu šafrana i sameljite zajedno sa kimom, bobicama kleke i napravite neku vrstu paste. U pastu dodajte 200 ml vina, 2 kašike maslinovog ulja, med. Pustite da provri pa smanjite temperaturu. Dodajte brašna i dobro promešajte. Kuvati oko pola sata da se zgusne sos, dodati šafran i preliti preko ribe i pirea.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Repa (lat.Brassica rapa) je dvogodišnja (ponekad jednogodišnja) zeljasta biljka iz familije kupusa (Brassicaceae). Nastala je u planinskim predelima oko Mediterana (oromediteran), odakle se brzo proširila u areal svog prirodnog rasprostranjenja, čitavu Evropu. Usled gajenja repa je proširena na sve kontinente (najranije u Aziju). Repa se gaji kao industrijska i prehrambena biljka, za dobijanje ulja, za ishranu domaćih životinja i ljudi.
Šafran (lat. Crocus sativus) je višegodišnja biljka iz porodice
Iridaceae. Šafran je dobio ime po persijskoj reči za'faran, što u prevodu znači
"budi žut". Najskuplji začin u svetu potiče od livadske biljke koja
pripada porodici perunika, poznat je kao crveno zlato. Da bi se dobilo 400
grama začina, potrebno je izvaditi oko 200.000 nežnih vlati iz 70.000 cvetova
biljke Crocus sativus. Začin kakav danas poznajemo dobija se iz vrška tučka
cveta kojih svaki cvet ima samo tri. Šafran miriše intenzivno i blago je
gorkastog ukusa. Na vrhu tučka nalazi se žig ili njuška (Croci stigmata),
organela čiji je zadatak da prihvata polenova zrnca. Žigovi se i danas koriste
osušeni kao začin i za spravljanje boja za bojadisanje namirnica, posebno
kolača, a koristi i u medicini. Šafran se vekovima koristi kao lek protiv
oboljenja bubrega, poremećaja u radu srca, aritmije, a poboljšava apetit i
reguliše varenje. Prisustvo riboflavina, odnosno vitamina B 2, omogućava
stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je za sastojak krocetin dokazano da
snižava holesterol i štetne masti u organizmu. U narodnoj medicini šafran se
preporučuje kod ateroskleroze, a smanjuje rizik i za nastanak srčanog udara.
Miris šafrana je blago sedativno sredstvo koje dovodi do smirenja, eliminiše
stres, melanholiju i depresiju. Međutim, u jačim dozama dovodi do stanja
opijenosti.
Njegovo poreklo nije precizno utvrđeno, jer se spominju različite zemlje
Mediterana i Azije, počevši od stare Grčke, Krita, Irana. U Mesopotamiji je bio
u upotrebi još pre pet hiljada godina, ali Indusima pripada slava za otkrivanje
njegovih izvanrednih svojstava kao začina. Još u Starom zavetu istican je kao
najskupoceniji začin u odnosu na druge, tada poznate začine. Kleopatra ga je
koristila kao kremu za potamnjivanje kože. U kulinarstvu se šafran koristi od X
veka pre Hrista. Bio je omiljen začin Feničana, čiji su ga trgovci nosili na
svim svojim putovanjima jer su ga smatrali lekom. Stari Grci i Rimljani koristili
su ga za parfimisanje kupki. U starogrčkim mitovima pominje se da je bog
trgovine i proricanja Hermes, poznat kao savetnik i pismonoša ljubavnika,
predlagao onima koji nisu srećni u ljubavi da kao začin koriste šafran kako bi
probudili uspavane strasti. Rimljani su sa njim ukrašavali postelju mladenaca,
a alhemičari su od njega proizvodili zlato. Zlato je, naravno, bilo lažno, ali
je imalo pravi sjaj, zbog intenzivne žute boje koju šafran poseduje. Tokom
srednjeg veka šafran se često koristio kao začin u plemićkim kućama: kada bi u
nekoj kući začinili jelo šafranom, bilo je jasno da je reč o imućnoj porodici.
Dodajući ovaj dragoceni začin hrani - posebno pred uglednim gostima - domaćini
su želeli da zadive zvanice. Na Istoku se i dalje neguje običaj da se u
najsvečanijim prilikama poklanja šafran kao znak najboljih želja.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар