Originalni tekst:
In polypo: pipere, liquamine, lasere. inferes.
Sastojci:
500 g kuvanog mesa oktopusa (hobotnica)
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
4 kašike liquamena
1 kašičica asafetide
Priprema:
Dovoljno je pomešati sve sastojke i servirati uz kuvanog oktopusa.
Marcus Gavius Apicius
Hobotnica-oktopod (lat. Octopus vulgaris) je mekušac iz reda Octopoda,
koji naseljava najrazličitije delove okeana. Postoji 289 vrsta oktopoda, što je
više od jedne trećine svih vrsta iz razreda mekušaca. Karakteristična je po
osam pipaka po kojima je i dobila ime; računajući ove pipke, dužina hobotnice
može dostići i do 3 metra. Odlično je prilagođena životu lovca, ali i plena,
jer ima tajno oružje: u telesnim naborima krije vrećicu s mastilom koje ispušta
kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Njeno vrećasto telo krije izrazito dobro
razvijen mozak i nervni sistem, zbog čega je hobotnica iznenađujuće
inteligentna morska životinja. Naseljava kamenita staništa gde preko dana
miriju, a preko noći love. Hrane se rakovima i mekušcima. U neprijatelje
hobotnice ubrajaju se ugori, delfini i morski psi, kojima je ona česta hrana.
Ako je moguće, hobotnica će im pobeći najvećom mogućom brzinom, pa će izbaciti
mastilo. Hobotnica, osim toga, ima sposobnost da se provuče kroz vrlo male
otvore kroz koje je neprijatelji ne mogu da je slede pa ostaju zbunjeni ispred
njenog skloništa. Svojom sposobnošću da se bojom u potpunosti prilagodi okolini
hobotnica, međutim, već unapred sprečava da je neko otkrije. Ona pigmente boje
u svojoj koži može da rasporedi po želji, može ih na nekim mestima zgusnuti, na
nekima razrediti, ili oblikovati u pruge i šare koji su u skladu sa okolinom.
Najefikasnija odbrambena metoda jeste ona ista koju koristi i u lovu. Ako je
neko sledi, hobotnica će ispustiti u vodu velik oblak mastila. Istovremeno
ispušta i materiju koja umrtvljuje čulo mirisa protivnika tako da on više neće
biti u stanju da je pronađe. Hobotnica je važan stanovnik morskog dna gde živi
na stenovitim obalama i većinu vremena provodi u rupama ili raspuklinama stena
u plitkoj vodi. Katkad krakovima prenosi kamenje i gradi neku vrstu
"utvrđenja" na morskom dnu. Hobotnica se kreće plivajući ili pužući
po dnu na vrhovima krakova, a pri begu se kreće unazad. Po mogućnosti se
povlači uvek u isto sklonište. Sklonište se prepoznaje po uredno naslaganom
većem i manjem kamenju ispred rupe. Mogu se skrivati u polomljenim bocama,
gumama od automobila, pukotunama u steni, morskoj travi itd. Hobotnica bez
obzira kolika je ona se provlači u jako male prostore. Može proći bilo gde kuda
prolazi njena čeljust, a ostali delovi tela su elastični i prolaze kroz prolaz.
Mužjak se od ženke razlikuje po nešto većim pipcima. Hobotnica je osetljiva na
hladnoću i zbog toga mnoge od njih uginu zimi u plitkim predelima uz obalu zbog
niskih temperatura mora. Hobotnica umočena u slatku vodu ugine za nekoliko
sekundi. Hobotnica ne može da živi ni u previše toploj vodi i zagađenoj. Tako
znamo da je čista voda ako je nastanjuju hobotnice. Nikada se ne kreću po
grupama negu uvek pojedinačno. Dešava se da često dolazi do sukoba između dve
hobotnice oko skloništa. Borbu gubi slabija hobotnica i manja i mora da napusti
sklonište. Kao i većina podvodnih lovaca, i hobotnica izlazi iz svog skrovišta
tek kad se smrači, te odlazi u potragu za hranom. Njena omiljena hrana su
rakovi, rakovice i školjke. Iako je hobotnica odličan plivač, svoj plen
najčešće lovi primenjujući lukavstvo. Može menjati boju tela i tako se prilagoditi
okolini. Ležeći maskirana na morskom dnu, posmatraće okolinu i jurnuti na
neopreznog "prolaznika", te ga omamiti svojim nervnim otrovom. Njeni
dugi i snažni krakovi rastegljivi su i opremljeni dvama redovima prianjalki,
kojima hobotnica može čvrsto držati i klizav plen.
Hobotnica se često koristi u mediteranskoj kuhinji, posebno u Grčkoj i
Italiji gde efikasno zamenjuje meso. Veći primerci se kuvaju ili peku u rerni,
a manji prže ili griluju. Hobotnica je bogat izvor selena koji poboljšava
imunitet i štiti od pojave tumora, pozitivno utiče na štitnu žlezdu i zglobove
i pojačava dejstvo vitamina E. Hobotnica je niskokalorična, 100 grama svežeg
mesa hobotnice sadrži: 82 kalorija, 14,9 g proteina, 2,2 g ugljenih hidrata,
1,04 g masti, 8 mg vitamina C, 1,2 mg vitamina E, 180 mkg vitamina A, 0,30 mg
vitamina B1, 2,1 mg vitamina B3,0,5 mg vitamina B5, 0,36 mg vitamina B6, 20 mkg
vitamina B12, 53 mg kalcijuma, 0,44 mg bakra, 5,5 mg gvožđa, 30 mg magnezijuma,
186 mg fosfora, 350 mg kalijuma, 0,2 g natrijuma, 3,4 mg cinka, 89,6 mkg
selena. Hobotnica deluju umirujuće na nervni sistem, dobra je u prevenciji
bolesti srca, pomaže osobama koje pate od manjka gvožđa, poseduje i
aminokiseline koja smanjuju nivo holesterola u krvnim sudovima.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар