Originalni tekst:
Sarda ita fit: coquitur sarda et exossatur. Teritur pipere, ligustico,
thymo, origano, ruta, caryota, melle. et in vasculo ovis incisis ornatur
impensa. Vinum modice, acetum, defritum et oleum viridem.
Sastojci:
500 g fileta ribe tune
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica selena, sitno seckano
1 kašičica majčine dušice, sitno seckano
1 kašičica origana
1 kašičica rue, sitno seckano
150 g urmi bez koštica, sitno seckano
15 ml meda
4 tvrdo kuvana jaja (isečeno na kolutove)
50 ml belog vina
30 ml vinskog sirćeta
50 ml defrituma
4 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Skuvati riblje filete, iseći na kockice, izmešati sa urmama, medom,
vinom i sirćetom, dodati začine i ostale sastojke. Kada je gotovo, ukrasiti
kolutovima jaja.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste
sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe,
boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću,
podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne
temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine - cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum. Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20 kalorija.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар