Originalni tekst:
Ius in mullos assos: piper, ligusticum, rutam, mel, nucleos, acetum,
vinum, liquamen, oleum modice. Calefacies et perfundes.
Sastojci:
1 kg crvene cipal ribe
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika mlevenog semena selena
1 kašika rue, sitno seckano
1 kašičica meda
20 g mlevenih pinjola
1 kašika vinskog sirćeta
2 kašike belog vina
2 kašike liquamena
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomešati sve sastojke i staviti da se kuvaju 10 minuta. Sos se služi uz
pečeni crveni cipal ribu.
Marcus Gavius Apicius
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz
porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na relativno
malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do maslinastozelene, sa
linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje strane srebrenkasto beo.
Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima, odrasli primerci
uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal bataš je rasprostranjen u obalnom
pojasu gotovo svuda po svetu, osim u hladnim morima s temperaturom nižom od 8
stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa cipala sadrži 127 kcal, 15,8g proteina,
6,8g masti.
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u
ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i
imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa je ubiranje
pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina. Berba se obavlja ručno, a
šišarke se suše na suncu, a potom iz njih vade semenke - pinjoli.
Pinjol (Pinus pinea) je zimzeleni četinar iz porodice borova (Pinus).
Ime je vrsta dobila po nazivu za jestive semenke ovog bora. Druga imena ove
vrste su pinija ili pinj. Pinjol je izrazito mediteranska vrsta. Od prirode
raste u oblastima oko Sredozemnog mora, od Portugalije do Turske i Libana.
Izuzetno se penje u planine, do oko 1000 metara nadmorske visine u zapadnom
Sredozemlju, Severnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.
Plodovi bora (uglavnom Pinus monophylia i Pinus edulis) sakupljali su se
u Severnoj Americi još pre 10000 godina, dok ih u mediteranskom području (Pinus
pinea) upotrebljavaju 2000 godina. U starom Rimu, od samlevenih pinjola, badema
i sirćeta pripremala se jedna vrsta senfa. Pinjoli se upotrebljavaju kao začin
u kobasicama, salatama, kolačima i drugim jelima. Budući da lako užegnu, čuvali
su se u medu. Danas se konzumiraju uglavnom proprženi na teflonu, a svežinu
mogu da zadrže do sedam dana zatvoreni u teglu i smešteni u frižider, dok u
zamrzivaču upakovani u plastičnu kesu mogu da budu upotrebljivi čitav mesec.
Još iz antičkih vremena poznata su njihova afrodizijačka svojstva, a zapisi o
tome sačuvani su u rimskoj knjizi o zdravlju Tacuinum Sanitatis in Medicina,
kao i arapskoj knjizi Mirisni vrt. Odlikuju se visokim sadržajem ulja i
belančevina. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i vitamina: A, C, D, E,
tiaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđe železo, magnezijum,
fosfor, cink i selen. Kao jedinica serviranja pinjola uzima se količina od 30
g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.
Zbog
višestruke koristi pinjol je vrlo cenjena vrsta na području celog Mediterana, a
u nekim zemljama ubraja se među glavne privredne vrste, prvenstveno zbog
proizvodnje semena koje se koristi u gastronomiji kao začin, ali i u medicini
jer ima i lekovita svojstva. Koristi se kod regulacije krvnog pritiska, čira na
želucu i kontrole telesne težine. Bogato je hranjivim materijama,
antioksidansima (mineralima) i vlaknima. Najviše su zasupljene masti - 48%,
visok je udeo proteina - 34%, dok najmanje ima ugljenih hidrata. Pinjoli su
bogati kalijumom, fosforom i magnezijumom, a u manjim količinama ima i
kalcijuma, gvožđa, mangana, cinka i bakra. Španija, kao najveći proizvođač,
godišnje proizvede 6.250 t semena pinjola, što predstavlja 40-60% ukupne
svetske proizvodnje. Seme pinjola je veoma cenjeno i njegova cena tako visoka
da se uzgaja i u drugim delovima sveta. Zahvaljujući klimi vrlo sličnoj
mediteranskoj, ova vrsta dobro uspeva, na primer, na Novom Zelandu. Osim semena
lekoviti su i drugi delovi biljke. Orašasti plodovi sadrže velike količine
masti, ali to ne znači da nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove
masti uglavnom su nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji
kardiovaskularnih bolesti i prilikom snižavanja LDL holesterola. Pinjoli se
koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja
rada bubrega, mokraćne bešike…
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар