Originalni tekst:
Ius in dentice asso: piper, ligusticum,
coriandrum, mentam, rutam aridam, malum cydonium coctum, mel, vinum, liquamen,
oleum. calefacies, amulo obligabis.
Sastojci:
1 kg pečenog zubatca
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika selena, sitno seckano
1 kašika nane, sitno seckano
1 kašika korijandera, sitno seckano
1 kašika suve rue, sitno seckano
100 g kuvane dunje, sitno seckano
2 kašičice meda
50 ml belog vina
2 kašike liquamena
250 ml maslinovog ulja
1 kašika pšeničnog skroba
Priprema:
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Zubatac (lat. Dentex dentex) je riba iz porodice kantara ili ljuskavki (Sparidae) (sa koštanim skeletom (košljoriba) i nesavitljivim, koštanim žbicama u leđnom i analnom peraju (tvrdoperka). Svoje ime zubatac duguje velikim očnjacima koji se ističu na njegovu zubalu. Italijani ga nazivaju dentice, Francuzi derite, Nemci Zahnbrasse, a Englezi dogs-teeth. Predstavlja jednu od poznatijih riba u Jadranskom moru, osim u Jadranu rasprostranjen je i u Mediteranu i istočnom Atlantiku. Može da dostigne dužinu od 1 m i težinu do 20 kg. Zbog ukusnog i kvalitetnog mesa je veoma tražena riba. Voli obrasla dna na kojima se zadržava riba. Izbegava strmu obalu, peščana i muljevita dna, mutne vode, mirne uvale i priobalje uz naselja. Hrani se uglavnom ribom, rakovima, glavonošcima, crvima itd. Kao tipični grabežljivac napada sve što je u pokretu i uvek je spreman za napad. Vrlo je uporan lovac. Kreće se na velikom rasponu dubine od 1 do 200 metara, ali najčešći je do 30 metara dubine. Energetska vrednost 100g svežeg mesa zubatca je 77 kcal/322 Kj, ima 17g proteina i 1g masti.
Dunja (Cydonia oblonga) je jedina vrsta
roda Cydonia (Maloideae, Rosaceae). Dunja potiče iz jugozapadne Azije, odnosno
iz Irana i Anadolije, a samonikla se javlja u srednjoj Evropi pod nazivom
"sidonijska kruška". Njeno botaničko ime potiče od grčkog grada
Kydonia (danas Hanija) na severozapadu ostrva Krita. U Jermeniji i Iranu dunja
se može naći u prirodi. Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške (odakle i
potiču dve sorte dunje; jabukolika i kruškolika). Dunja se upotrebljava u
proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a zbog sadržaja sluzi povoljno
deluje na probavne organe. Čaj od semenki dunje se koristio za smirenje,
nesanicu i protiv lošeg zadaha. Kora dunje se pripremala kao sredstvo protiv
gihta. Na portugalskom jeziku naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv
marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Dunje se često sade u podnožjima
drveta kruške i drugih visokih voćnih stabala i rađaju nakon 4 do 8 godina.
Razmnožavanje putem pelcera i ukrštanjem uspeva samo ponekad. Plod dunje sadrži
veoma puno vitamina C, zatim kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan,
pektin i druge organske i neorganske kiseline. Seme dunje sadrži različite
sluzi, ulja kao i otrovni cijanid glikozid (Cyanid-Glykosid). Ima oko 20%
sluzi, pektina, oko 8% raznih šećera, oko 1% jabučne kiseline, 15% masnog ulja,
amigdalina (0,5%) emulzina, protida i tanina. Lekovita svojstva dunje:
potpomaže mršavljenju, smiruje proliv, pomlađuje i hidratizira kožu, koristi se
protiv akni, pomaže kod bolesti jetre i očiju, delotvorna je kod anemije,
korisna kod bolesti creva i želuca, smanjuje stres i nesanicu i njezine semenke
štite od karcinoma. U kulinarstvu dunje se dobro slažu sa pečenim mesom,
piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Posebno, ako se mesa peku
zajedno sa dunjama ili se služe s umakom od dunja.
Dunja važi kao simbol ljubavi, sreće,
plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. U antičkim legendama,
dunjom su bogovi određivali sudbine. Ona je bila plod Afrodite i Geje. Paris je
dunju, po obećanju Helene, predao Afroditi kao najlepšoj od svih boginja. Grci
su je obožavali, kod njih je simbolizovala ljubav i sreću, a najčešće su je
pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom i ispekli. Grci i Rimljani
su dunju cenili kao blago sretstvo protiv proliva (tanin i sluz). U Rimu su
mladenci, uoči venčanja, morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i
sretan. Rimljani su od nje izvlačili eterična ulja za proizvodnju parfema.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар