Rimska tradicionalna kuhinja I vek.p.n.e.
Sastojci:
3 haringe, očišćene
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica nane
1 kašičica korijandera
1 kašičica ruzmarina
150 ml maslinovoga ulja
sok jednog limuna
so
biber
Napravite marinadu tako što će te izmešati sve začinske trave sa uljem i
limunovim sokom. Posoliti i pobiberiti. Premazati ribu ovom smesom. Pecite ribu
na roštilju 5-10 minuta. Poprskati limunovim sokom i servirati.
Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u
Herkulanumu.
Haringe (Clupeidae) su grupa mekoperki, riba sa koštanim skletom
(košljoribe koje žive uglavnom u morima i malog su ili srednjeg rasta. Telo im
je pokriveno okruglastim krljuštima koje lako spadaju. Trbušna strana tela je
srebrnaste boje i duž nje se pruža niz krljušti koje imaju oštar greben. Na toj
strani tela se dodiruju levi i desni škržni poklopac. Imaju samo jedno leđno
peraje koje stoji nasuprot trbušnom, a repno peraje je duboko usečeno. Žive u
jatima koja mogu imati velike razmere na otvorenom moru i hrane se crvima,
mekušcima i ikrom. Haringa se sveže ulovljena čisti od iznutrica, odvaja joj se
glava, slaže se u bačve i soli. Pojedini severnoevropski narodi je jedu takvu,
a naročito je ukusna na roštilju. Ova riba je najveći izvor omega-3 masnih
kiselina, a 100g sveže haringe ima 158 kcal. Osim za jelo veoma je korisna jer
se od nje pravi riblje brašno i ulje. Haringa ima vrlo ukusno belo meso. 100g
svežeg mesa sadrži 16,8g proteina i 18,5g masti. Dimljena haringa bez kosti ima
209 kalorija, a sadrži 23g proteina i 13g masti. Sadrži: minerale (1 mg gvožđa,
39 mg kalcijuma), vitamine B6 (direktno utiče na sintezu serotonina), 11 mg
vitamina B12 i vitamina D. U kulinarstvu ima primenu kod prženja, pečenja i
kuvanja.
Nana ili menta (pepermint, lat. Mentha x piperita) je ekonomski
najvažnija od svih vrsta nane (rod Mentha), jer sadrži najveću količinu
aktivnih lekovitih materija. Gaji se širom sveta. Kod nas, naročito u Banatu,
Bačkoj i centralnoj Srbiji pored Morave i Save gaji se izvrsna nana. Za
odgajivača lekovitog bilja nana je jedna od najkorisnijih biljaka. Ona je
lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Nana je vrlo
mirisna, naročito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega,
uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Osim
isparljivog (etarskog) ulja svojstvenog prijatnog mirisa koji osvežava i hladi
(zbog prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina), gorkih i drugih korisnih
sastojaka, zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i
primena tako široka. Glavna aktivna materija je eterično ulje koje se najviše
sastoji od monoterpena mentola, mentona, mentilacetata, mentofurana, i dr. Osim
toga listovi sadrže karotin, betain, organske kiseline. Nana sadrži i cink,
selen, molibden, stroncijum. Narodna imena su joj Bela nana, dimljus, janješka
metica, ljuta nana, merka, metva, metvica, nane, nanejag, paprena metva,
paprena metvica, paprena nana, pitoma nana, poprova meta, crna nana. Nana se
upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova,
nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav
čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan
miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja.
Rastvor ulja u alkoholu koristi spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma
i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi.
Nana se ne sme kuvati, već samo preliti ključalom vodom da ne izvetre lekoviti
sastojci. Pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom putovanja,
ovo je od posebnog značaja za osobe s poremećenim varenjem, prolivom, grčevima,
neprijatnim zadahom iz usta itd.
Nana je bila poznata još 1000 godina pre
nove ere u starom Egiptu. Spominju je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi
antički pisci kao lekovitu biljku, važnu za lečenje mnogih bolesti, pre svega
organa za disanje i varenje. Prema grčkom mitu, Minta je bila nimfa, ljupka
ćerka rečnog božanstva podzemnog sveta,
koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslepio ju je
svojim blještavim kolima, ali ju je iznenadila kraljica Perzefona, Hadova
ljubomorna žena, rasparčavši Mentu na parčiće, od kojih je nastala nana
(menta). Po drugim teorijama sam Had je svoju ljubimicu pretvorio u nanu
(mentu) da bi je spasio od ljubomorne Perzofone. Arapska narodna medicina od
davnina mentu slavi kao glasnika prijateljstva i vesnika ljubavi. Verovalo se
da biljka otklanja i seksualnu nemoć. To je, navodno, znala i mudra Šeherezada.
U viktorijansko doba nana je bila simbol čistote.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар