Originalni tekst:
Aliter in locusta: piper, ligusticum, cuminum, mentam, rutam, nucleos, mel, acetum, liquamen et vinum.
Sastojci:
1 ceo jastog, oko 1,5kg
Za sos:
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica selena, sitno seckano
1 kašičica mlevenog semena kumina
1 kašičica nane,sitno seckane
1 kašičica rue, sitno seckano
4 kašike pinjola
1 kašičica meda
1 kašika belog vinskog sirćeta
1 kašika liquamena
500 ml supe od jastoga
120 ml belog vina
Priprema:
U šerpu sipati vode samo dovoljno da držite jastoga pokrivenog i pustiti da provri. Smanjite temperaturu i nastavite kuvanje još 25 minuta. Uklonite jastoga i vodu u kojoj se kuvao držite na umerenoj toploti da bi ostala zagrejana.
U međuvremenu, pripremite sos. Pomešajte zajedno crni biber, selen, kumin, nanu, dodajte pinjole i dobro izgnječite i pomešajte dok ne postane glatko, tada dodajte med, liquamen, belo vinsko sirće i vodu (supu) u kojoj se kuvao jastog. Tako sjedinjeno stavite da se kuva, pustite da provri, smanjite da se krčka i kuvajte još oko 25 minuta. Sosom preliti jastoga pre serviranja.
Marcus Gavius Apicius
Jastog (lat. Palinurus elephas) je morski člankonožac iz porodice rakova bez velikih kliješta (palinuridae). Jastog obitava u istočnom delu Atlantika, od južne Norveške, uz zapadnu obalu Irske, zapadnu i južnu obalu Britanskih ostrva, na jug do Azorskih ostrva i obala Maroka, te u Sredozemnom i Egejskom moru. Meso jastoga se smatra jednom od najvećih morskih delikatesa. Belo je i vrlo ukusno, bogato belančevinama i ugljenohidratima. Zbog toga se jastog smatra ekonomski najvažnijom lovljenom vrstom rakova.
Rua, ruta ili rutvica, ruda (lat. Ruta graveolens) je zimzeleni polugrm, s raspodeljenim sivo-zelenim listovima i zelenkasto-žutim cvetovima (leti). Ruta je bila u narodnoj medicini, jedna od najčešće korištenih biljaka. Sa listovima ljutog ukusa aromatiziramo salate, umake i mekane sireve.
Ruta je poreklom iz južnih zemalja Evrope. Ruta je igrala veliku ulogu kod starih Egipćana; Grci i Rimljani su je cenili kao svetu biljku i kao začin. Spominje je i Hipokrat.
U kulinarstvu se zbog jake arome listići upotrebljavaju u vrlo malim količinama. Ruta ima jaku mirođijsku aromu i jak ukus, te se kao začin koristi retko i u malim količinama za začinavanje zelenih salata, jela od sira i ovčetine, kao i dodatak namazima, umacima, marinadama, i za meso divljači. Dodaje se vinima kako bi dobila ukus po muskantnom vinu, kao i rakijama.
Pročitajte više >> <<Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар