Originalni tekst:
Ius in thynno: piper, cuminum, thymum, coriandrum, cepam, uvam passam,
acetum, mel, vinum, liquamen, oleum. Calefacies, amulo obligabis.
Sastojci:
1 kg kuvane ili pečene tune
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika kumina, sitno seckano
1 kašika majčine dušice, sitno seckano
1 kašika korijandera, sitno seckano
1 glavica crnog luka, sitno seckano
50 g suvog grožđa, sitno seckano
1 kašika vinskog sirćeta
2 kašičice meda
50 ml belog vina
2 kašike liquamena
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika pšeničnog skroba
Pomešati sve sastojke i staviti da se kuvaju. Kada provri dodati skroba
da se sos zgusne. Poslužiti uz kuvanu ili pečenu tunu.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste
sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe,
boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću,
podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne
temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Skrob (lat. amylum) je prirodni polisaharid. Nalazi se u voću,
semenkama, korenju, krtolama i lišću biljaka. To je jedan od osnovnih sastojaka
hrane i proizvode ga isključivo biljke, kojima skrob služi kao rezervna
energija. Po ulozi i strukturi je sličan glikogenu koji istu funkciju obavlja
kod životinja. Skrob je najstariji i najpoznatiji zgušnjivač, skrob koji se
nekad dodavao hrani poticao je iz žitarica, dok se danas koriste razni
poluproizvodi modifikovanih skrobova, koji se dobijaju ternmičkim i hemijskim
tretiranjem čistog skroba. Skrob je rastvorljiv na višoj temperaturi, gde utiče
na bubrenje, apsorpciju i vezivanje vode. Čist skrob je vrsta ugljenih hidrata
koji se nalazi u namirnicama najčešće konzumiranih u našoj kuhinji, kao što su
pšenica, kukuruz, pirinač, krompir i ostalo.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар