Originalni tekst:
Aliter ius in mugile salso: piper, origanum, erucam, mentam, rutam,
calvam, caryotam, mel, oleum, acetum et sinape.
Sastojci:
1 kg usoljene cipal ribe
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica sušenog origana, mrvljeno
1 kašičica sušene divlje rukole, mrvljeno
1 kašičica suve nane, mrvljeno
1 kašičica rue, sitno seckano
2 kašike sitno seckanih lešnika
2 kašike urmi, sitno seckano
2 kašičice meda
80 ml maslinovog ulja
40 ml belog vinskog sirćeta
1 kašičica senfa
Priprema:
Pomešajte biber, origano, nanu, rue, divlju rukolu i senf, dobro
izmešajte da dobijete neku vrstu paste, zatim dodajte urme i lešnike i u to
umutite med, belo vino, sirće i maslinovo ulje.
Servirati usoljeni cipal i preliti sosom.
Marcus Gavius Apicius
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz
porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na
relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do
maslinastozelene, sa linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje strane
srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima,
odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal bataš je
rasprostranjen u obalnom pojasu gotovo svuda po svetu, osim u hladnim morima s
temperaturom nižom od 8 stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa cipala sadrži 127
kcal, 15,8g proteina, 6,8g masti.
Urma ili datula (lat. - Phoenix dactylifera) jeste plod palme Phoenix
dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se isključivo zbog svojih
jestivih plodova. Pošto ima dugu istoriju kultivacije, njeno poreklo je
nepoznato. Pretpostavlja se da potiče iz oaza severne Afrike, a moguće i
jugozapadne Azije. Traži potpuno otvorene i osunčane položaje. Zemljište ne
bira, a u suvoj klimi može podneti niske temperature -10 do -15 °C. Urme su bogate obiljem hranjivih materija i odličan su izvor
kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Takođe je značajno i
prisustvo minerala u tragovima: bora, bakra, selena i cinka. Urme imaju
kalorijsku vrednost od 282 kcal/100 g, što znači da spadaju u najkaloričnije
voće. Suvi plodovi sadrže 70% šećera. Masti gotovo da i nema, kao ni
belančevina. Na vodu otpada oko 20%. Od vitamina urme sadrže gotovo isključivo
kompleks B vitamina. Urme se mogu konzumirati sveže ili suve. U Arapskom svetu
postoji bezbroj upotreba za urme: od slatkiša, dodatka jelima, pudinga, dodatka
hlebu, namaza, sirupa, sirćeta i bezalkoholnih pića. Kada se muslimanski post
Ramazan završi, obično se prvo jedu urme. U prošlosti su ih zvali "hleb
pustinje". Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i
najskuplje urme iz Medine - cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare,
smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe,
bakar i magnezijum. Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu
probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat
izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja,
kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba
ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne
treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20
kalorija.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар