Originalni tekst:
Aliter ius Alexandrinum in pisce asso: piper, ligusticum, coriandrum viridem, uvam passam enucleatam, vinum, passum, liquamen, oleum, et coques.
Sastojci:
1 kg pečene ribe (rečne ili morske)
Sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica semena selena
1 kašika semena korijandera
4 kašike suvog grožđa
100 ml belog vina
1 kašika maslinovog ulja
500 ml riblje čorbe
2 kašike passuma
1 kašika liquamena ili malo belog vina pomešanog sa soli
Priprema:
U avanu pomešajte crni biber, seme selena, seme korijandera, sitno sameljite a zatim dodajte i suvo grožđe pa sve dobro samleti i promešati. Sve to dodajte u mešavinu liquiamena, belog vina, passuma i riblje čorbe, pustite da provri ali u tu mešavinu postepeno dodavati maslinovo ulje. Smanjite temperaturu pa krčkati i kuvati lagano oko 25 minuta ili dok se ne zgusne. Pažljivo preneti ribu u posudi, preliti sosom, poslužiti odmah.
Marcus Gavius Apicius
Suvo grožđe se proizvodi još od antičkog vremena i može se jesti sirovo, koristiti u kuvanju i za vrenje. Potiče od francuske reči raisin, koja potiče od latinske reči racemus, što u grubom prevodu znači "gomila grožđa". Suvo grožđe sadrži i do 72% šećera (fruktoza i glukoza). Sadrže 3% proteina i 3,7%-6,8% vlakna. Suvo grožđe, isto kao i nektarina i suve šljive, sadrži dosta antioksidanta, ali imaju manje Vitamina C od običnog, svežeg grožđa. Sadrže vrlo malo natrijuma i nemaju holesterola. Korisno je kod oboljenja creva i bubrega, kao i kod oboljenja mokraćne bešike. Suvo grožđe dobro pročišćava i pomaže kod oboljenja žuči. Sadrži polifenole i fitonutritijente koji imaju snažno antioksidantsko delovanje i koji štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprečavaju slabljenje vida. Pored toga, suvo grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-akrotena i akrotenoida, koji, takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju očiju. Pokazalo se da oleanska kiselina iz suvog grožđa suzbija rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za obolenja usne duplje. Suvo grožđe podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz ostalih namirnica koje se unose tokom dana i time doprinose jačanju imunog sistema.
Korijander (lat. Coriandrum sativum), od
grčkog coris - buba i amon - anis, je jednogodišnja biljka iz porodice
apiaceae. Raste do 50 cm u visini, raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i
jugozapadnoj Aziji. Drugi nazivi: kineski peršun, živica, kišnec, korion,
paprić, paprica, čimavica, cilantro. Korijander pripada porodici štitarki, može
narasti do pola metra visine, a njegovi maleni cvetovi su bele ili svetloružičaste
boje. Beru se samo potpuno zreli plodovi jer nezreli plodovi imaju neugodan
miris. Osušeni žućkastosmeđi plodovi, kao i sveža biljka, koriste se kao začin.
Korijander koji se uzgaja u srednjoj Evropi i Rusiji ima manje plodove i sadrži
veći procenat eteričnog ulja od njegove orijentalne verzije kod koje se koriste
i plod i sveža biljka.
Potiče iz istočnog Sredozemlja. Njegova
se lekovita svojstva i ugodan ukus cene se već više od 3.000 godina, a prvi put
se spominje u Starom zavetu. Semenke korijandera mogu se naći u grobnim mestima
faraona, a "otac medicine" Hipokrat koristio ga je u lečenju.
Rimljani su na ratne pohode nosili korijander kako bi začinili hleb. Korijander
je jedan od prvih začina koji je stigao u Ameriku, a već u 17. veku uzgajao se
u Masačusetsu.
U evropskoj kuhinji se upotrebljava seme,
dok u južnoameričkoj i azijskoj listovi koji se pripremaju kao zelje. Sveži
listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Jako gorkog ukusa su i koriste se
za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni
plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli
osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela,
posebno pečenih, a jedan je od sastojaka kari praška i začina za medenjake.
Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i kolača.
Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i lekovita
svojstva poboljšava apetit, probavu i ublažava grčeve i želudačne tegobe.
Semenke
korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan ukus koji podseća na
koru od narandže i cimet. Biljka korijandera veoma je popularna u Aziji, Africi
i Latinskoj Americi, dok je Evropljani ili obožavaju ili mrze. Lišće
korijandera ima potpuno drugačiji ukus od semenki - svež, ljut, s blagom notom
limuna. Svako ko ga ne voli tvrdi da miriše na sapun, odnosno na insekte po
kojima je i dobio ime. Ako se semenke korijandera pre upotrebe proprže na
tiganju bez dodatka masnoće, pojačaće im se aroma.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар