Originalni tekst:
Patina de piscibus: piperis unciam, caroeni heminam, conditi heminam,
olei unc. II.
Sastojci:
500 g kuvanih ribljih fileta ili očišćene kuvane sardele
250 ml belog vina
250 ml caroenuma
2,5 g sveže mlevenog bibera
200 ml maslinovog ulja
soli
Priprema:
Izmešate biber, vino, caroenum i ulje. Stavite smesu u posudu za
kuvanje. Kuvajte desetak minuta, a zatim dodajte male kuvane filete ribe ili
sardele.
Marcus Gavius Apicius
Sardela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi
(Clupeidae). Sardela se može naći u istočnom delu
Atlantika između Islanda i Senegala. Uobičajena je riba u Sredozemnom moru,
pogotovo na zapadu Sredozemlja, Jadranu i Crnom moru. Sardela se smatra
kraljicom riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama
omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata
belančevinama, ugljenohidratima, mastima, vitaminima A, D i E i mineralima.
Energetska vrednost 100g sveže sardele je 160 kcal/669 kj, proteina 20g i masti
8g.
Crni biber (Piper nigrum) višegodišnja je
skrivenosemenica iz porodice Piperaceae. Poreklom je iz tropskih delova Indije
i jugoistočne Azije, a danas se komercijalno uzgaja u mnogim tropskim
oblastima. Plodovi crnog bibera predstavljaju jednu od najvažnijih začinskih
biljaka sa širokom primenom u kuhinjama širom sveta. Samim tim ova vrsta se
smatra jednom od najkomercijalnijih tropskih kultura.
Naučno ime celog roda bibera (Piper) ima
koren u tamilskoj reči pippali kojom se označava vrsta Piper longum. Ta reč je
iz tamilskog prenesena u grčki kao πέπερι, a odatle u latinski kao piper. Ime
biber u srpski jezik dolazi u početku preko grčkog, i to u formi papar i peper,
dok je sadašnji naziv "biber" turcizam (karabiber).
Osušeni mleveni crni biber koristi se još
od antičkih vremena, kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini.
Crnim bibersom se kroz istoriju najviše trgovalo na svetskom tržištu začina,
njime su se plaćali porezi, a zbog njega se često i ratovalo. Miris i ukus
dobija od jedinjenja piperina koji se nalazi u plodovima.
Crni biber koji je poreklom iz južne i
jugoistočne Azije, kao začin u indijskoj kuhinji počeo je da se koristi još pre
4 milenijuma (u XX veku pre nove ere). Za biber su znali i drevni Egipćani,
iako nije tačno utvrđeno na koji način je ovaj začin dopreman u Egipat. Zrna
crnog bibera pronađena su u nosnicama mumije faraona Ramzesa II (preminuo 1213.
pre nove ere), ali nije jasno da li je biber korišten kao sredstvo prilikom
mumificiranja, ili je imao religijsku ritualnu vrednost.
Biber kao začin koristili su i u antičkoj
Grčkoj još u IV veku pre nove ere, a pretpostavke su da je kao redak i
egzotičan začin bio dostupan samo najbogatijem sloju stanovništva. Hipokrat ga
je preporučivao pomešanog sa medom i sirćetom, prvenstveno ženama. Nakon
rimskog osvajanja Egipta 30. godine pre nove ere razvija se intenzivna trgovina
između Rima i indijske Malabarske obale (danas država Kerala), a mnogobrojni
egzotični začini sa istoka postaju lako dostupni Evropljanima širom Mediterana.
Plinije Stariji je u svojoj enciklopediji Naturalis Historia pisao o cenama bibera
u Rimu 77. godine: "Dugi biber koštao je 15 denariusa, beli 7 denariusa i
crni 4 denariusa". Koliki je bio obim trgovine biberom najbolje govori
podatak iz iste knjige prema kom je Rim svake godine od Indije kupovao bibera u
vrednosti od 50 miliona srebrnih sestercija. Rimljani su ga dugo smatrali
jednom od važnih roba kojom se trgovalo. Imperator Marko Aurelije uveo je
potrošački porez na beli biber i specijalnu vrstu dugačkog bibera (Piper
longum), izuzimajući iz oporezivanja crni biber.
Vizigotski kralj Alarih I je od Rimljana
tražio 1.500 kg. bibera u zamenu za odustajanje od opsade Rima u V veku. Nakon
pada Rimskog carstva trgovinu biberom preuzeli su prvo Persijanci, a potom
Arapi, dok glavni monopolisti tržištem začina u Mediteranu postaju Mletačka
republika i Đenova. Biber se zbog svoje vrednosti u to vreme često nazivao
"crnim zlatom".
Nakon pada Rimskog carstva Evropljani su
i dalje nastavili da cene biber kao začin. Želja da se dođe do ovog začina
vodila je Portugalca Vaska De Gamu do Indijske obale 1497. Mnoge evropske
države sledile su primer šaljući svoje trgovce na daleka putovanja u potrazi za
začinima, među kojima je biber, zauzimao vodeće mesto, a koliko je bio vredan
najbolje svedoči podatak da su se njime čak plaćali i porezi. Skupoća bibera u
to vreme najbolje se ogleda u holandskoj reči „peperduur” ("skup kao
biber") kojom su se označavale isključivo skupe i luksuzne stvari
(verovatno otuda i srpski izraz "papreno skup").
Tokom srednjeg veka biber je postao
izuzetno važan začin kojim je konzervisano meso, ali i efikasno sredstvo za
prikrivanje mirisa užegle hrane. Bio je veoma cenjen i često je korišćen umesto
novca, služio je kao zamena za miraz, njime su plaćani porezi i prihod. Ovaj
običaj je i dalje prisutan u izrazu peppercorn rent, ali sa drugim, suprotnim
značenjem - biber i danas znači bagatelu ili u bescenje. Biber je cenjen koliko
i srebro, tako da je pola kilograma vredelo dve do tri nedeljne seljačke
nadnice.
Postoji podatak da je esnaf trgovaca
biberom, osnovan u Londonu 1180. godine, kasnije postao deo esnafa začina.
Moglo bi se reći da su trgovci biberom i začinima, pošto su preporučivali
korišćenje začina u medicinske svrhe, bili preteča apotekara.
Mleveni biber univerzalan je začin za
supe, sosove, variva, salate... Osim što jelima daje pikantnost, biber je i
izuzetno lekovit. Povećava apetit što je naročito važno za ljude iscrpljene
bolešću, delotvoran je kao diuretik, smanjuje nadutost i mučninu... Pojačava
lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane.
Istovremeno, deluje stimulativno i na krvotok. Takođe, grickanje bibera
odstranjuje neprijatan dah.
Nekada je služio i kao lek za regulisanje
rada organa za varenje, protiv visoke temperature, upale grla i sinusa,
kijavice. Obloge od bibera pomešane sa životinjskom mašću stavljane su na bolna
mesto uzrokovana reumom ili udarcem. Biber je i izuzetan afrodizijak.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар