Originalni tekst:
In sardis: sardam farsilem sic facere oportet: sarda exossatur, et
teritur puleium, cuminum, piperis grana, menta, nuces, mel. Impletur et
consuitur. Involvitur in charta et sic supra vaporem ignis in operculo
componitur. Conditur ex oleo, caroeno, allece.
Sastojci:
500 g tunjevine
1 kašika suve izmrvljene nane
5 zrna bibera, grubo izmrvljena
50 g seckanih oraha
1 kašičica meda
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike caroenuma
Priprema:
Pomešajte nanu, biber, orahe i med. Usoljenu tunu napunite ovom mešavinom,
stavite u posudu, poklopite i pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta.
Preko pečene tune preliti mešavinu ulja i caroenuma i poslužiti.
De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius
Tuna (lat. Thunnus) je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje
žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i
Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste
sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bele ribe,
boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja
nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji
tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba. Neke veće
vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću,
podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne
temperature od 24-35°C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6°C). Ovo im omogućava da
prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana. Tune se
hrane manjim ribama i glavonošcima. Brzim plivanjem mogu prevaliti vrlo velike
udaljenosti pa je poznato da putuju po 10 000 km. Mreste se u toplim morima, u
velikim jatima, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istovremeno ispušta ikru i mleč.
Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.
Crni biber (Piper nigrum) višegodišnja je skrivenosemenica iz porodice
Piperaceae. Poreklom je iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, a danas
se komercijalno uzgaja u mnogim tropskim oblastima. Plodovi crnog bibera
predstavljaju jednu od najvažnijih začinskih biljaka sa širokom primenom u
kuhinjama širom sveta. Samim tim ova vrsta se smatra jednom od
najkomercijalnijih tropskih kultura.
Naučno ime celog roda bibera (Piper) ima koren u tamilskoj reči pippali
kojom se označava vrsta Piper longum. Ta reč je iz tamilskog prenesena u grčki
kao πέπερι, a odatle u latinski kao piper. Ime biber u srpski jezik dolazi u
početku preko grčkog, i to u formi papar i peper, dok je sadašnji naziv
"biber" turcizam (karabiber).
Osušeni mleveni crni biber koristi se još od antičkih vremena, kako u
kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Crnim bibersom se kroz istoriju
najviše trgovalo na svetskom tržištu začina, njime su se plaćali porezi, a zbog
njega se često i ratovalo. Miris i ukus dobija od jedinjenja piperina koji se
nalazi u plodovima.
Crni biber koji je poreklom iz južne i jugoistočne Azije, kao začin u
indijskoj kuhinji počeo je da se koristi još pre 4 milenijuma (u XX veku pre
nove ere). Za biber su znali i drevni Egipćani, iako nije tačno utvrđeno na
koji način je ovaj začin dopreman u Egipat. Zrna crnog bibera pronađena su u
nosnicama mumije faraona Ramzesa II (preminuo 1213. pre nove ere), ali nije
jasno da li je biber korišten kao sredstvo prilikom mumificiranja, ili je imao
religijsku ritualnu vrednost.
Vizigotski kralj Alarih I je od Rimljana tražio 1.500 kg. bibera u
zamenu za odustajanje od opsade Rima u V veku. Nakon pada Rimskog carstva
trgovinu biberom preuzeli su prvo Persijanci, a potom Arapi, dok glavni
monopolisti tržištem začina u Mediteranu postaju Mletačka republika i Đenova.
Biber se zbog svoje vrednosti u to vreme često nazivao "crnim
zlatom".
Nakon pada Rimskog carstva Evropljani su i dalje nastavili da cene biber
kao začin. Želja da se dođe do ovog začina vodila je Portugalca Vaska De Gamu
do Indijske obale 1497. Mnoge evropske države sledile su primer šaljući svoje
trgovce na daleka putovanja u potrazi za začinima, među kojima je biber,
zauzimao vodeće mesto, a koliko je bio vredan najbolje svedoči podatak da su se
njime čak plaćali i porezi. Skupoća bibera u to vreme najbolje se ogleda u
holandskoj reči „peperduur” ("skup kao biber") kojom su se označavale
isključivo skupe i luksuzne stvari (verovatno otuda i srpski izraz
"papreno skup").
Tokom srednjeg veka biber je postao izuzetno važan začin kojim je
konzervisano meso, ali i efikasno sredstvo za prikrivanje mirisa užegle hrane.
Bio je veoma cenjen i često je korišćen umesto novca, služio je kao zamena za
miraz, njime su plaćani porezi i prihod. Ovaj običaj je i dalje prisutan u
izrazu peppercorn rent, ali sa drugim, suprotnim značenjem - biber i danas
znači bagatelu ili u bescenje. Biber je cenjen koliko i srebro, tako da je pola
kilograma vredelo dve do tri nedeljne seljačke nadnice.
Postoji podatak da je esnaf trgovaca biberom, osnovan u Londonu 1180.
godine, kasnije postao deo esnafa začina. Moglo bi se reći da su trgovci
biberom i začinima, pošto su preporučivali korišćenje začina u medicinske
svrhe, bili preteča apotekara.
Mleveni biber univerzalan je začin za supe, sosove, variva, salate...
Osim što jelima daje pikantnost, biber je i izuzetno lekovit. Povećava apetit
što je naročito važno za ljude iscrpljene bolešću, delotvoran je kao diuretik,
smanjuje nadutost i mučninu... Pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se
olakšava varenje, naročito teške hrane. Istovremeno, deluje stimulativno i na
krvotok. Takođe, grickanje bibera odstranjuje neprijatan dah.
Nekada je služio i kao lek za regulisanje rada organa za varenje, protiv
visoke temperature, upale grla i sinusa, kijavice. Obloge od bibera pomešane sa
životinjskom mašću stavljane su na bolna mesto uzrokovana reumom ili udarcem.
Biber je i izuzetan afrodizijak.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар