Originalni tekst:
Aliter ius in mullos assos: rutam, mentam, coriandrum, feniculum, omnia
viridia, piper, ligusticum, mel, liquamen et oleum modice.
Prevod:
Još jedan sos za crveni cipal na žaru: rue, menta, korijander, komorač, sve sveže, biber, selen, med, liquamen i malo ulja.
Prevod:
Još jedan sos za crveni cipal na žaru: rue, menta, korijander, komorač, sve sveže, biber, selen, med, liquamen i malo ulja.
Sastojci:
1,3 - 1,8 kg crveni cipal ribe
1 kašika rue, sitno seckano
4 kašika nane, sitno seckano
1 kašika korijandera, sitno seckano
1 kašika semenki komorača
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika selena, sitno seckano
2 kašike meda
250 ml liquamena
250 ml maslinovog ulja
Priprema:
Ribu isečete na filete, pakujete je presavijanjem i punite uljem,
biberom i grančicama nane. Pečete na 170°C oko 30 - 40 minuta poklopljeno. U
drugu posudu napravite hladni sos za prelivanje ribe tako što će te dodati
ostale začine, sitno seckane, liquamen i med. Kada je gotovo servirajte pečenu
ribu dok je još topla i prelijte je sosom.
Marcus Gavius Apicius
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz
porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na
relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do
maslinastozelene, sa linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje strane
srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima,
odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal bataš je
rasprostranjen u obalnom pojasu gotovo svuda po svetu, osim u hladnim morima s
temperaturom nižom od 8 stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa cipala sadrži 127
kcal, 15,8g proteina, 6,8g masti.
Komorač (lat. Foeniculum vulgare) narodni nazivi: koromač, anason,
divlja mirođija, janež, rezen, morač, anita, kopar slatki, slatki anis;
aromatična je začinska biljka. Srodne vrste komoraču su anis, celer i kim.
Komorač je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka koju su
koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. U antici i u azijskom prostoru,
komorač je bio cenjen zbog svog ukusa sličnog anisu, kao i zbog lekovitih
svojstava. Stari Rimljani su uživali jesti njegove listove, korenje i semenke u
salatama i hlebu. Naročito su ga volele rimske dame koje su ga grickale radi
njegovog diuretičkog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka. Legionari su
komorač dodavali u jelo kako bi sačuvali dobro zdravlje i snagu. U Srednjem
veku koristili su ga za rasterivanje kukaca. Verovalo se da plaši veštice,
često su ga stavljali u ključanice da nikakvo zlo noću ne uđe u kuću.
Kao povrtlarska kultura posebno je raširen u Južnoj Evropi. Ova biljka
potiče iz Sredozemlja i najviše joj odgovara topla, ali ne prevruća klima.
Uzgaja se u Grčkoj, Turskoj, Italiji, južnoj Francuskoj i u severnoafričkim
zemljama. Plod je posebno bogat eteričnim uljem, sadrži šećer i soli. Najčešće
se koristi seme i ulje, a ređe koren i lišće. Upotrebljava se kao začin ili čaj
protiv nadimanja i kao blago sredstvo protiv kašlja, kod dece i za smetnje u
varenju kod odojčadi. U povrtarstvu je posebno uzgojena vrsta koja ima
zadebljale početke stabljike koji formiraju oblik sličan glavici luka odmah
iznad zemlje. Ta sočna zadebljanja upotrebljavaju se kao povrće u ishrani, ili
obrađeno termički ili u salati. Listovi se takođe upotreblljavaju kao začin, a
u tradicionalnoj kuhinji se koristi uz ribu. Komorač je dobar izvor vitamina C,
koji je također snažan antioksidans i ima sposobnost neutralizacije štetnog
delovanja slobodnih radikala u telu, koji mogu uzrokovati bol u zglobovima i
rezultirati osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Svi delovi komorača,
lukovica, stabljike i listovi, upotrebljavaju se u pripremi jela. Vrlo su
zanimljive kombinacije komorača s povrćem i voćem u raznim mešanim i složenim
salatama. Najbolje je ako ga poslužimo svežeg. Vrlo su zanimljive kombinacije
komorača s povrćem i voćem, u raznim mešanim i složenim salatama: s avokadom i
narandžama, artičokama i parmezanom, mandarinama i narom ili s pršutom i
kruškama. U narodnoj medicini se koristi kod očnih upala. U narodnoj medicini
lekovitim delovima biljke smatra se koren i nadzemni deo biljke, lišće, koje se
može skidati tokom celog leta. Komorač je jedno od najstarijih sredstava za
slabe i slabokrvne žene. Upotreba ove biljke u službenoj i narodnoj medicini je
višestruka. Koristi se samostalno ili kao dodatak čajnim mešavinama sličnog
učinka. On se koristi kod raznih želučanih bolesti, spazma creva, a poboljšava
i laktaciju. Čaj od lišća komorača smatra se odličnim sredstvom kod umora
očiju. Eterično ulje se koristi za bronhitis i magareći kašalj. Smatra se da
komorač produžava život i jača snagu.
Nana ili menta (pepermint, lat. Mentha x piperita) je ekonomski
najvažnija od svih vrsta nane (rod Mentha), jer sadrži najveću količinu
aktivnih lekovitih materija. Gaji se širom sveta. Kod nas, naročito u Banatu,
Bačkoj i centralnoj Srbiji pored Morave i Save gaji se izvrsna nana. Za
odgajivača lekovitog bilja nana je jedna od najkorisnijih biljaka. Ona je
lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Nana je vrlo
mirisna, naročito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega,
uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Osim isparljivog
(etarskog) ulja svojstvenog prijatnog mirisa koji osvežava i hladi (zbog
prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina), gorkih i drugih korisnih
sastojaka, zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i
primena tako široka. Glavna aktivna materija je eterično ulje koje se najviše
sastoji od monoterpena mentola, mentona, mentilacetata, mentofurana, i dr. Osim
toga listovi sadrže karotin, betain, organske kiseline. Nana sadrži i cink,
selen, molibden, stroncijum. Narodna imena su joj Bela nana, dimljus, janješka
metica, ljuta nana, merka, metva, metvica, nane, nanejag, paprena metva,
paprena metvica, paprena nana, pitoma nana, poprova meta, crna nana. Nana se
upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova,
nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav
čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan
miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja.
Rastvor ulja u alkoholu koristi spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma
i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi.
Nana se ne sme kuvati, već samo preliti ključalom vodom da ne izvetre lekoviti
sastojci. Pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom
putovanja, ovo je od posebnog značaja za osobe s poremećenim varenjem,
prolivom, grčevima, neprijatnim zadahom iz usta itd.
Nana je bila poznata još 1000 godina pre
nove ere u starom Egiptu. Spominju je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi
antički pisci kao lekovitu biljku, važnu za lečenje mnogih bolesti, pre svega
organa za disanje i varenje. Prema grčkom mitu, Minta je bila nimfa, ljupka
ćerka rečnog božanstva podzemnog sveta,
koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslepio ju je
svojim blještavim kolima, ali ju je iznenadila kraljica Perzefona, Hadova
ljubomorna žena, rasparčavši Mentu na parčiće, od kojih je nastala nana
(menta). Po drugim teorijama sam Had je svoju ljubimicu pretvorio u nanu
(mentu) da bi je spasio od ljubomorne Perzofone. Arapska narodna medicina od
davnina mentu slavi kao glasnika prijateljstva i vesnika ljubavi. Verovalo se
da biljka otklanja i seksualnu nemoć. To je, navodno, znala i mudra Šeherezada.
U viktorijansko doba nana je bila simbol čistote.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар