Originalni tekst:
Patellam isiciatam: isicia de thursione: enervabis, concides minutatim.
Teres piper, ligusticum, origanum, petroselinum, coriandrum, cuminum, rutae
bacam, mentam siccam, ipsum thursionem. Isicia deformabis. Vinum, liquamen,
oleum. Coques. Coctum in patellam collocabis. Ius in ea facies: piper,
ligusticum, satureiam, cepam, vinum, liquamen, oleum. Patellam pones ut
coquatur. Ovis obligabis, piper asparages et inferes.
Sastojci:
3 kg ribe jesetre ili delfina ili crnomorske kečige
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica selena,sitno seckano
1 kašičica origana, sitno seckano
1 veza peršuna, sitno seckano
1 kašika korijandera, sitno seckano
1 kašičica kumina, sitno seckano
1 kašičica bobica rue
1 kašičica suve nane, izmrvljeno
250 ml belog vina
200 ml liquamena
250 ml maslinovog ulja
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica selena,sitno seckano
1 kašičica čubra, sitno seckano
1 glavica crnog luka, sitno seckano
200 ml belog vina
200 ml liquamena
5 sirovih jajeta
Priprema:
Ribu skuvati i kada je gotovo meso odvojiti od kostiju i sitno iseckati,
zatim meso dobro pomešati sa biberom, selenom, peršunom, korijanderom, kuminom,
bobicama rue, suvom nanom i formirati kugle, dinstati ih u mešavini vina,
liquamena i maslinovog ulja.
Za sos je potrebno pomešati biber, selen, čubar, crni luk, vino i
liquamen i staviti da se kuva na laganoj vatri, pred kraj kuvanja dodati jaja
da se sos poveže. Kada je gotovo sos pospite biberom.
Marcus Gavius Apicius
Jesetra (Acipenseridae) porodica riba iz reda Acipenseriformes, razred
Actinopterygii. Porodica se sastoji se od 4 roda sa 26 vrsta. Tela su im
prekrivena koštanim pločama a kostur je od hrskavice. Jesetra je zajednički
naziv za nekih 26 vrsta riba u porodici, uključujući Acipenseridae rodova
Acipenser, Huso, Scaphirhynchus i Pseudoscaphirhynchus. Termin obuhvata preko
20 vrsta koje se obično nazivaju jesetrama i nekoliko srodnih vrsta koje imaju
različita uobičajena imena, pre svega kečiga, kaluga i moruna. Pravim jesetrama
se najčešće nazivaju vrste koje spadaju u dva najpoznatija roda: Acipenser i
Huso. Jedna od najstarijih porodica košljoriba, jesetre nastanjuju suptropska i
umerena područja, jezera i obale Evroazije i Severne Amerike. Većina jesetri se mreste
uzvodno i hrane u rečnim ušćima i zalivima. Dok su neke potpuno slatkovodne,
vrlo mali broj dospeva u otvoren okean, ali u blizini obalnih područja. Životni
vek im je dugačak a polno veoma sporo sazrevaju, deset i više godina. Meso im je na ceni kao i ikra koja se
prerađuje u kavijar. Energetska vrednost 100g svežeg mesa jesetre je 103
kcal/431 kj, 13,1g proteina I 5,6g masti.
Delfin je vodeni sisar srodan kitu i običnoj pliskavici, poznat po
svojoj inteligenciji i navodnom saosećanju i radosti. Ime delfin potiče od
starogrčke reči δελφίς - delphis koja znači “s matericom”, odnosno “riba sa
matericom”. Delfini se smatraju potomcima kopnenih sisara, najverovatnije iz
reda papkara. Skelet današnjih delfina ima dve pelvične kosti u obliku štapa,
za koje se misli da su zakržljale noge. Ušli su u vodu pre oko 50 miliona
godina. Delfini su jedna od retkih vrsta životinja koje se, kao i ljudi, pare
ne samo zbog razmnožavanja. Čak i tokom neplodnih dana u ženskom menstrualnom
ciklusu, delfini su primećeni kako se pare iz zadovoljstva i međusobnog
vezivanja. Delfini su društvene životinje koje žive u jatima. Na mestima sa
obiljem hrane jata mogu privremeno da se udruže formirajući agregacije od preko
1000 delfina. Među sobom
komuniciraju nizom različitih vrsta coktanja, zvižduka i drugih zvukova.
Koriste takođe i ultrazvuk za eholokaciju. Poznati su po svom prijateljskom
odnosu prema ljudima, u vodi im često prilaze sa naznakom da žele igru sa
njima. Postoje mnoge priče još od antičkih vremena o delfinima koji su štitili
brodolomnike od ajkula. Delfini su grabljivice. Njihov zubni niz prilagođen je
plenu koji love: vrste sa dugim kljunom i mnogo zuba love ribu, dok one sa
manje zuba i kraćim kljunom radije traže lignje. Neki delfini se hrane i
rakovima. Veće vrste, pogotovo orke, jedu i vodene sisare, čak i male kitove.
Kečiga (lat. Acipenser ruthenus), poznata i kao čiga je vrsta roda
Acipenser. Cenjena je riba za prehranu, posebno u istočnoj Evropi gde se od njene
ikre pravi kavijar. Kečiga je evroazijska vrsta koja naseljava reke
crnomorskog, azovskog, baltičkog i kaspijskog sliva (Dunav, Volgu i Ural), te
sibirske reke između Oba i Jeniseja. U Srbiji naseljava Dunav i Savu i njihove
pritoke. Prehrana kečige se sastoji od mekušaca, rakova, ličinki kukaca i malih
riba. Životni vek kečige najkraći je od svih jesetra - 25 godina.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар